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Tipo
ArtículoDerechos de autor
Acceso restringido
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2030-01-01
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PROTEOMIC PROFILING OF THE INFLUENCE OF IRON AVAILABILITY ON CRYPTOCOCCUS GATTII
Autor
Afiliación
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ. Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Desenvolvimento Tecnológico em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
The Scripps Research Institute. Department of Chemical Physiology. La Jolla, CA, USA.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Desenvolvimento Tecnológico em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genômica Funcional e Bioinformática. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Departamento de Biologia Molecular e Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Departamento de Biologia Molecular e Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
The Scripps Research Institute. Department of Chemical Physiology. La Jolla, CA, USA.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Departamento de Biologia Molecular e Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ. Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Desenvolvimento Tecnológico em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
The Scripps Research Institute. Department of Chemical Physiology. La Jolla, CA, USA.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Desenvolvimento Tecnológico em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Genômica Funcional e Bioinformática. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Departamento de Biologia Molecular e Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Departamento de Biologia Molecular e Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
The Scripps Research Institute. Department of Chemical Physiology. La Jolla, CA, USA.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Curso de Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil / Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Departamento de Biologia Molecular e Biotecnologia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Resumen en ingles
Iron is essential and ubiquitous in living organisms. The competition for this micronutrient between the host and its pathogens has been related to disease establishment. Cryptococcus gattii is an encapsulated yeast that causes cryptococcosis mainly in immunocompetent individuals. In this study, we analyzed the proteomic profile of the C. gattii R265 Vancouver Island isolate under iron-depleted and -repleted conditions by multidimensional protein identification technology (MudPIT) and by 2D-GE. Proteins and key mechanisms affected by alteration of iron levels such as capsule production, cAMP-signaling pathway, response to stress, and metabolic pathways related to mitochondrial function were identified. Our results also show both proteomic methodologies employed to be complementary.
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