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PRODUCTION OF L-ASPARAGINASE BY FILAMENTOUS FUNGI
Aspergillus terreus
Produção de L-asparaginase
Fungos filamentosos
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Departamento de Micologia. Laboratório de Coleção de Fungos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Agroindústria de Alimentos. Laboratório de Detecção de OGM. Guaratuba, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Pará. Departamento de Engenharia Química. Belém, PA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Departamento de Micologia. Laboratório de Coleção de Fungos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Agroindústria de Alimentos. Laboratório de Detecção de OGM. Guaratuba, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Pará. Departamento de Engenharia Química. Belém, PA, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Departamento de Micologia. Laboratório de Coleção de Fungos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
L-asparaginase production was investigated in the filamentous fungi Aspergillus tamarii and Aspergillus terreus.
The fungi were cultivated in medium containing different nitrogen sources. A. terreus showed the highest L-asparaginase (activity) production level (58 U/L) when cultivated in a 2% proline medium. Both fungi presented the lowest
level of L-asparaginase production in the presence of glutamine and urea as nitrogen sources. These results suggest
that L-asparaginase production by of filamentous fungi is under nitrogen regulation.
Keywords in Portuguese
Aspergillus tamariiAspergillus terreus
Produção de L-asparaginase
Fungos filamentosos
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