Mostrar el registro sencillo del ítem
Autor | Santos, Layrana de Azevedo dos | |
Autor | Taveira, Gabriel Bonan | |
Autor | Silva, Marciele Souza da | |
Autor | Gebara, Rodrigo da Silva | |
Autor | Pereira, Lídia da Silva | |
Autor | Perales, Jonas | |
Autor | Ferreira, André Teixeira | |
Autor | Mello, Érica de Oliveira | |
Autor | Carvalho, André de Oliveira | |
Autor | Rodrigues, Rosana | |
Autor | Gomes, Valdirene Moreira | |
Fecha de acceso | 2021-01-12T18:23:48Z | |
Fecha de disponibilización | 2021-01-12T18:23:48Z | |
Fecha de publicación | 2020 | |
Referencia | SANTOS, Layrana de Azevedo dos et al. Antimicrobial peptides from Capsicum chinense fruits: agronomic alternatives against phytopathogenic fungi. Bioscience Reports, v. 40, SR20200950, 15p, 2020. | pt_BR |
ISSN | 0144-8463 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45655 | |
Idioma | eng | pt_BR |
Editor | Portland Press | pt_BR |
Derechos de autor | open access | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Peptídeos antimicrobianos | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Frutas chinenses de capsicum | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Alternativas agronômicas | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Fungos fitopatômicos | pt_BR |
Título | Antimicrobial peptides from Capsicum chinense fruits: agronomic alternatives against phytopathogenic fungi | pt_BR |
Tipo del documento | Article | pt_BR |
DOI | 10.1042/BSR20200950 | |
Resumen en Inglés | In recent years, the antimicrobial activity of peptides isolated from a wide variety of organs from plant species has been reported. However, a few studies have investigated the potential of antimicrobial peptides (AMPs) found in fruits, especially Capsicum chinense (pepper). The present study aimed to purify and characterize peptides from Capsicum chinense fruits and evaluate their inhibitory activities against different phytopathogenic fungi and also analyze the possible mechanisms of action involved in microbial inhibition. After fruit protein extraction and high-performance liquid chromatography (HPLC), different fractions were obtained, named F1 to F10. Peptides in the F4 and F5 fractions were sequenced and revealed similarity with the plant antimicrobial peptides like non-specific lipid transfer proteins and defensin-like peptide. The F4 and F5 fractions presented strong antimicrobial activity against the fungus Fusarium solani and Fusarium oxysporum, causing toxic effects on these fungi, leading to membrane permeabilization, endogenous reactive oxygen species increase, activation of metacaspase and loss of mitochondrial function. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias. Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Afiliación | Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil. | pt_BR |
Palavras clave en Inglês | Antimicrobial peptides | pt_BR |
Palavras clave en Inglês | Capsicum chinense fruits | pt_BR |
Palavras clave en Inglês | Agronomic alternatives | pt_BR |
Palavras clave en Inglês | Phytopathogenic fungi | pt_BR |
Ficheros en el ítem
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
-
IOC - Artigos de Periódicos [12500]