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Title: Characterization of antibiotic resistance in Listeria spp. isolated from slaughterhouse environments, pork and human infections
Authors: Moreno, Luisa Z.
Paixão, Renata
Gobbi, Debora D. S.
Raimundo, Daniele C.
Ferreira, Thais P.
Moreno, Andrea M.
Hofer, Ernesto
Reis, Cristhiane M. F.
Matté, Glavur R.
Matté, Maria H.
Affilliation: Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Laboratório de Prática de Saúde Pública. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Sanidade Suína e Virologia. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Sanidade Suína e Virologia. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Sanidade Suína e Virologia. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Sanidade Suína e Virologia. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Sanidade Suína e Virologia. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Sanidade Suína e Virologia. São Paulo, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Laboratório de Prática de Saúde Pública. São Paulo, SP, Brasil
Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Laboratório de Prática de Saúde Pública. São Paulo, SP, Brasil
Abstract: Introduction: Listeria species are susceptible to most antibiotics. However, over the last decade, increasing reports of multidrug-resistant Listeria spp. from various sources have prompted public health concerns. The objective of this study was to characterize the antibiotic susceptibility of Listeria spp. and the genetic mechanisms that confer resistance. Methodology: Forty-six Listeria spp. isolates were studied, and their minimal inhibitory concentrations of antibiotics were determined by microdilution using Sensititre standard susceptibility MIC plates. The isolates were screened for the presence of gyrA, parC, lde, lsa(A), lnu(A), and mprF by PCR, and the amplified genes were sequenced. Results: All isolates were susceptible to penicillin, ampicillin, tetracycline, erythromycin, and carbapenems. Resistance to clindamycin, daptomycin, and oxacillin was found among L. monocytogenes and L. innocua, and all species possessed at least intermediate resistance to fluoroquinolones. GyrA, parC, and mprF were detected in all isolates; however, mutations were found only in gyrA sequences. A high daptomycin MIC, as reported previously, was observed, suggesting an intrinsic resistance of Listeria spp. to daptomycin. Conclusions: These results are consistent with reports of emerging resistance in Listeria spp. and emphasize the need for further genotypic characterization of antibiotic resistance in this genus.
Keywords: Listeria
Antibiotic resistance
Microdilution
PCR
DeCS: Reação em Cadeia da Polimerase
Resistência a Medicamentos
Listeria
Issue Date: 2014
Publisher: JIDC
Citation: MORENO, Luisa Z. et al.Characterization of antibiotic resistance in Listeria spp. isolated from slaughterhouse environments, pork and human infections. J Infect Dev Ctries., v.8, n.4, p.416-23, apr. 2014.
DOI: 10.3855/jidc.4188
ISSN: 1972-2680
Copyright: open access
Appears in Collections:IOC - Artigos de Periódicos

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