Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/12138
DIETARY INTAKE AND HEALTH EFFECTS OF SELECTED TOXIC ELEMENTS
Alternative title
Ingestão alimentar e efeitos sobre a saúde de alguns elementos químicos tóxicosAuthor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sérgio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
As atividades antrópicas têm contribuído para a introdução e dispersão de várias substâncias químicas no ambiente, incluindo metais e metaloides tóxicos, aumentando os níveis de exposição humana a eles. Alimentos contaminados constituem uma importante via de contaminação humana e podem representar sérios riscos à saúde. Esta revisão discute a absorção e os efeitos de alguns elementos químicos tóxicos, especificamente Cd, Hg, Pb e As, sobre a saúde humana.
Abstract
Anthropogenic activities have being contributing to the spread of toxic chemicals into the environment, including several toxic metals and metalloids, increasing the levels of human exposure to many of them. Contaminated food is an important route of human exposure and may represent a serious threat to human health. This mini review covers the health effects caused by toxic metals, especially Cd, Hg, Pb and As, the most relevant toxic elements from a human health point of view.
Share