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IMPACT OF ORIGIN ON BIOACTIVE COMPOUNDS AND NUTRITIONAL COMPOSITION OF BEE POLLEN FROM SOUTHERN BRAZIL: A SCREENING STUDY
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Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Laboratório de Análise de Alimentos. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Laboratório de Análise de Alimentos. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Laboratório de Análise de Alimentos. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Departamento de Geologia Marinha. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Agronomia,. Departamento de Fitossanidade. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Laboratório de Análise de Alimentos. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Laboratório de Análise de Alimentos. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Laboratório de Análise de Alimentos. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Departamento de Geologia Marinha. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Agronomia,. Departamento de Fitossanidade. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. Laboratório de Análise de Alimentos. São Paulo, SP, Brasil.
Abstract
Bee pollen (BP) has been increasingly studied because it contains a wide variety of bioactive compounds, including
vitamins. Brazilian botanical diversity, together with the potential of local beekeeping production, makes BP's
capacity as a food source of bioactive compounds major focus for research. In this scenario, the objective of this
study was to screen and evaluate the chemical composition, including antioxidant vitamins, of BP samples from
southern Brazil, and to correlate them with their botanical origin. Analyses of nutritional composition were performed
to compare them with the quality parameters established by Brazilian and international regulations. Additionally,
individual sugars and vitamins (C, E and pro-vitamin A) were quantified and microscopic analysis for
taxon classification was performed to correlate with vitamins and nutritional composition. The results of the
chemical analysis showed that the samples were in accordance with the relevant regulations. The composition
of vitamins and pollen types varied among the samples. Some BP could be classified as a source of a particular
vitamin in a standard dose (25 g). Lipid and protein content from Rio Grande do Sul presented higher mean
values (p b 0.05) compared with the other two states. Some correlations between chemical composition and botanical
taxon were observed. Principal component analysis showed that the samples from the states of Rio
Grande do Sul and Paraná presented similarities in terms of composition for each location. HCA and PLSDA
were not able to classify the samples based on the chemical markers used. The analysis of vitamins confirmed
that BP from this region can be a good source of antioxidant vitamins and that it can provide important nutritional
information to food researchers and bioactive compounds for consumers.
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