Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/25279
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Embargo date
2030-01-01
Collections
- IOC - Artigos de Periódicos [12821]
Metadata
Show full item record
INCIDENCE OF LISTERIA MONOCYTOGENES IN CHEESE MANUFACTURING PLANTS FROM THE NORTHEAST REGION OF SÃO PAULO, BRAZIL
Author
Affilliation
Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos. Departamento de Engenharia de Alimentos.Pirassununga, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição. Piracicaba, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição. Piracicaba, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos. Departamento de Engenharia de Alimentos.Pirassununga, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição. Piracicaba, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz. Departamento de Agroindústria, Alimentos e Nutrição. Piracicaba, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Zoonoses Bacterianas. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos. Departamento de Engenharia de Alimentos.Pirassununga, SP, Brasil.
Abstract
The incidence of Listeria monocytogenes in three cheese manufacturing plants from the northeastern region of São Paulo, Brazil, was evaluated from October 2008 to September 2009. L. monocytogenes was found in samples from two plants, at percentages of 13.3% (n = 128) and 9.6% (n = 114). Samples of raw and pasteurized milk, water, and Minas Frescal cheese were negative for L. monocytogenes, although the pathogen was isolated from the surface of Prato cheese and in brine from one of the plants evaluated. L. monocytogenes was also isolated from different sites of the facilities, mainly in non-food contact surfaces such as drains, floors, and platforms. Serotype 4b was the most predominant in the plants studied. The results of this study indicate the need for control strategies to prevent the dispersion of L. monocytogenes in the environment of cheese manufacturing plants.
Share