Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/26101
Type
ArticleCopyright
Open access
Collections
- ENSP - Artigos de Periódicos [2210]
Metadata
Show full item record
CONHECIMENTO DE FACTORES DE RISCO E DE PROFILAXIA NA TRANSMISSÃO DA BRUCELOSE HUMANA NOS PROFISSIONAIS DA PECUÁRIA NA PROVÍNCIA DO NAMIBE - ANGOLA - 2009
Alternative title
Knowledge of risk factors and prevention of human brucellosis transmission in the livestock professionals in the province of Namibe - Angola - 2009Affilliation
Departamento Provincial de Saúde Pública e Controlo de Endemias. Província do Namibe, Angola
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Abstract in Portuguese
Introdução: A brucelose humana é endémica e problema de saúde pública em África, inclusive em Angola. O objectivo do presente estudo foi observar os níveis de conhecimento dos factores de risco e de profilaxia na transmissão da brucelose nos profissionais da pecuária da Província do Namibe (Angola), comparando os criadores de gado com os trabalhadores de talhos, salas municipais de abate e matadouro. Material e métodos: Trata se de um estudo seccional, realizado em Novembro de 2009, com aplicação de questionário sobre aspectos sócio demográficos, conhecimento de factores de risco e de profilaxia. Todos os trabalhadores (N = 40) e uma amostra aleatória dos criadores (n = 130), controlados pelo Departamento Provincial da Pecuária do Namibe, foram entrevistados. Resultados: 60,8 % dos profissionais declararam não ter ouvido falar de brucelose. Os criadores demonstraram maior conhecimento do que os trabalhadores. Quanto à profilaxia não há diferenças relevantes. Conclusões: Não há associação entre conhecimento de factores de risco e profilaxia da brucelose humana.
Abstract
Background: Human brucellosis is endemic, and a public health problem in Africa, including in Angola. The objective was to observe the levels of knowledge of risk factors and prevention in occupational transmission of brucellosis in livestock in the Province of Namibe (Angola) comparing the farmers with workers in slaughterhouses, municipal halls of slaughter and the slaughterhouse. Materials and methods: A cross–sectional study was conducted in November 2009, with application of a questionnaire on socio–demographics, knowledge of risk factors and prevention. All workers (N = 40) and a random sample of farmers (n = 130), controlled by the provincial Department of Livestock Namibe, were interviewed. Results: 60.8 % of professionals declared to ignore what brucellosis was. The creators demonstrated greater knowledge than the workers. No relevant difference was found as far as the prophylaxis is concerned. Conclusions: There is no association between knowledge and prophylaxis of human brucellosis.
Share