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Title: Chagas disease transmission by consumption of game meat: systematic review
Other Titles: Transmissão da doença de Chagas por consumo de carne de caça: revisão sistemática
Authors: Sangenis, Luiz Henrique Conde
Nielebock, Marco Antonio Prates
Santos, Ceumara da Silva
Silva, Mateus Curty Carriello da
Bento, Glauber Motta Ribeiro
Affilliation: Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Infectologia Evandro Chagas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estácio de Sá. Nova Friburgo, RJ, Brasil.
Universidade Estácio de Sá. Nova Friburgo, RJ, Brasil.
Universidade Estácio de Sá. Nova Friburgo, RJ, Brasil.
Universidade Estácio de Sá. Nova Friburgo, RJ, Brasil.
Abstract: Objetivo: Avaliar a influência do consumo de carne de caça na transmissão da doença de Chagas (DC), assim como as condições em que ela ocorre e a frequência de relatos na literatura. Métodos: Mediante revisão sistemática, foram consultadas as bases PubMed, LILACS, MEDLINE e SciELO, sendo incluídos artigos escritos em português, inglês e espanhol, sem limitação do ano de publicação. Os descritores utilizados foram: oral, transmission, meat, wild animals, hunt, carnivory e Chagas disease, sendo inseridos na análise os artigos que mencionavam o consumo de carne de animais como forma de transmissão humana da DC. Foram utilizados critérios de evidência epidemiológico, clínico e laboratorial. Resultados: Entre os 298 artigos identificados, apenas seis preencheram os critérios de elegibilidade. Foram identificados somente cinco episódios de transmissão oral por consumo de carne ou sangue de animais silvestres, porém em dois deles não foi possível afastar a possibilidade de transmissão vetorial. A maior parte dos relatos preencheu os critérios de evidência epidemiológico, clínico e laboratorial, estabelecidos para sustentar a transmissão. Conclusão: Apesar da transmissão de DC ser incomum, a caça e o consumo de mamíferos silvestres reservatórios devem ser desestimulados nos países endêmicos em função dos riscos inerentes a essas práticas.
Abstract: Objective: To evaluate the influence of game meat consumption in Chagas disease (CD) transmission, the conditions under which it occurs and the frequency of reports in the literature. Methods: Through systematic review, databases PubMed, LILACS, MEDLINE, and SciELO were consulted, and articles written in Portuguese, English, and Spanish were included, with no limitation over publication date. We used the following descriptors: oral, transmission, meat, wild animals, hunt, carnivory, and Chagas disease. Articles that mentioned consumption of animal meat as a form of human transmission of CD were included. We used epidemiological, clinical, and laboratory evidence criteria to confirm cases. Results: Among the 298 articles identified, only six met the eligibility criteria. Only five episodes of oral transmission through wild animal meat or blood consumption were identified. However, in two of them, the possibility of vectorial transmission could not be ruled out. Most reports met the epidemiological, clinical, and laboratory evidence criteria established to support the transmission. Conclusion: Though CD transmission is uncommon, hunting and consumption of wild mammals that serve as Trypanosoma cruzi reservoirs should be discouraged in endemic countries in light of the risks inherent to these practices.
Keywords: Chagas disease
Trypanosoma cruzi
Transmission
Epidemiology
Meat
Wild animals
keywords: Doença de Chagas
Trypanosoma cruzi
Transmissão
Epidemiologia
Carne
Animais silvestres
Issue Date: 2016
Publisher: Associação Brasileira de Pós-Graduação em Saúde Coletiva
Citation: SANGENIS, Luiz Henrique Conde et al. Chagas disease transmission by consumption of game meat: systematic review. Revista Brasileira de Epidemiologia, v. 19, n. 4, p. 803-811, Oct./Dec. 2016.
DOI: 10.1590/1980-5497201600040010
ISSN: 1415-790X
Copyright: open access
Appears in Collections:INI - Artigos de Periódicos

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