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O GRUPO PULLORUM-GALLINARUM EM PROVAS BACTERIOLOGICAS COMPARATIVAS
Alternative title
The pullorum-gallinarum group in comparative bacteriological testsAuthor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Biológico de São Paulo. São Paulo, SP, Brasil.
Instituto Biológico de São Paulo. São Paulo, SP, Brasil.
Abstract in Portuguese
Foram examinadas 38 amostras de germens do grupo pullorumgallinarum, de origem européa, americana ou isoladas no Brasil, acompanhadas bacteriologicamente durante 3 annos, na fixidez de suas propriedades ou na possibilidade de sua transformação dum typo em outro. a) Distinguiram-se no estudo das propriedades cinco typos de germens no grupo pullorumgallinarum - 1) pullorum gazogeno, 2) pullorum não gazogeno, 3) intermedius, 4) gallinarum ou intermedius? gazogeno, 5) gallinarum não gazogeno. Os 2 primeiros e o 5º já bem cinhecidos e acceitos; o 4º admittido por Beck & Eber, em 1929, o 3º evidenciado por nós em 1935. b) O typo gallinarum gazogeno deve ser mais propriamente talvez considerado como typo intermedius gazogeno a vista de sua acção sobre sorbita e a xylose e sobre o meio de Jordan. c) O quadro final resume as caracteristicas mais importantes destes cinco typos, baseando-se a differenciação principalmente na alteração do vermelho neutro, na produção de H²S, na fermentação de glycerina, rhamnose, xylose, dulcita, sorbita e maltose, na acção sobre o tartaro, na producção de gaz e no aspecto das colonias na superficie de certos meios de cultura. d) Outras propriedades biologicas examinadas - acção sobre o leite, sôro de leite, dextrina, etc, admitidos por varios pesquizadores na differenciação, parecem distituidas de valor. e) As amostras mantiveram fixas as suas propriedades durante todo o tempo em que foram acompanhadas. A hypothese de uma possivel transformação de um typo em outro não foi confirmada em nenhuma das amostras estudadas, justificando a entidade dos varios typos admittidos. f) Discrepancias observadas na fermentação da maltose, referidas por varios pesquizadores com germens desse grupo, não foram confirmadas no presente trabalho. g) Encontrou-se no sôro sanguineo um factor capaz de transformar a maltose em glycose, tornando aquelle assucar fermentescivel. Essa substancia é thermo-estavel e resiste á acção de substancias antidiastasicas. h) A analyse sôrologica das amostras estudadas não permittiu differenciar os typos entre si.
Abstract
Thirty eight strains of microorganisms of the pullorum-gallinarum group, of European, American or Brazilian origin were investigated bacteriologically in order to ascertain as to the fixity of their properties and the possibility of transforming a strain in another. a) Five types could be distinguished in our strains: 1 - gasogenic pullorum; 2 - non-gasogenic pullorum; 3 - intermedius; 4 - gasogenic gallinarum?; 5 - non-gasogenic gallinarum. The first, two and fifth types are well known and recognized by specialists; the fourth group has been recognized by Beck & Eber, in 1920; the third group was recognized by ourselves, in 1935. b) The table found in this paper summarizes the most important characteristics of these five types. The changes produced on neutral red, H²S production, fermentation of glycerol, isodulcitol, xylose, dulcite, sorbitol and maltose, the activity upon Seignette salt, gas production and appearance of the colonies, are among the characteristics on which the distinction of these five types is founded. c) The gasogenic gallinarum type, on account of its action on sorbitol and xylose, and also on Jordan's medium, must be rather considered as a gasogenic intermedius type. d) Other biological characteristics, such as activity upon milk, milk-whey, dextrin, etc., accepted by several specialists, appeared as of no practical value to the distinction of the different types of our strains. e) The strains kept their properties invariable during all the time of our investigations. The hypothesis of a possible transformation of one type into another has not been confirmed in any of the studied strains and this justifies the idea of independence of each one of the accepted types. f) Some discrepances in fermentation of maltose as found by several authors in microorganisms of this group, have been not confirmed in this paper. g) In blood horse serum a factor capable of transforming maltose was found making it fermentative. This substance is thermostable and resistent to some antidiastatic substances. h) The serological analysis of the studied strains did not allow a antigenic distinction among the different types of the bacterial group.
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