Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/49640
Type
ArticleCopyright
Restricted access
Embargo date
2023
Collections
- IOC - Artigos de Periódicos [12734]
Metadata
Show full item record
AMAZONIAN SIPARUNA EXTRACTS AS POTENTIAL ANTI-INFLUENZA AGENTS: METABOLIC FINGERPRINTING
Cromatografia líquida - tandem de alta resolução
Espectrometria de massa
Flavonóides
Alcalóides
Dihidrocalcona
Atividade anti-influenza
Liquid chromatography-high resolution tandem
Mass spectrometry
Flavonoids
Alkaloids
Dihydrochalcones
Anti-influenza activity
Author
Affilliation
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais Walter Mors. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Goiás. Instituto de Química. Laboratório de Cromatografia de Espectrometria de Massas. Goiânia, GO, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais Walter Mors. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal de Goiás. Instituto de Química. Laboratório de Cromatografia de Espectrometria de Massas. Goiânia, GO, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Vírus Respiratório e do Sarampo. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Programa de Pós-Graduação em Biotecnologia Vegetal e Bioprocessos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Pesquisas de Produtos Naturais Walter Mors. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Ethnopharmacological relevance: Siparuna species are used in Brazilian Folk Medicine for the treatment and prophylaxis of colds, fever, headache, gastrointestinal disorders and rheumatic pain. Aim of the study: This study aimed to investigate a possible anti-influenza activity of 25 extracts from leaves of Amazonian S. cristata, S. decipiens, S. glycycarpa, S. reginae and S. sarmentosa based on their folk medicinal uses as well as to investigate their metabolic fingerprinting. The chemical composition of the active extracts was further dereplicated. Material and methods: The chemical composition of the crude EtOH extracts from five Siparuna species were investigated by ESI (±) LC-QTOF-MS2. Organic extracts were obtained by liquid-liquid partition with solvents of increasing polarity, generating 25 extracts which were subjected to a quick DI-ESI (±) IT-MS fingerprint analysis. These extracts were tested against influenza virus replication and cellular toxicity using MDCK cells and influenza A/Michigan/45/2015 (H1N1)pdm09 virus. The compounds in the active BuOH extracts from S. glycycarpa and S. sarmentosa were annotated by ESI (±) LC-QTOF-MS2. Results: Analysis of the EtOH extracts revealed the presence of alkaloids and flavonoids, in the positive and negative ionization modes. Out of the 25 organic extracts screened for their antiviral activity, the BuOH extracts from S. glycycarpa and S. sarmentosa were the most active, inhibiting 96.0 ± 1.3% and 89.5 ± 0.8% of influenza virus replication 24 h post-infection. These inhibitory effects were maintained until 72hpi. Alkaloids, O- and Cflavonoid glycosides, dihydrochalcones and a procyanidin dimer were annotated in these extracts. Conclusions: The inhibitory effect against influenza A(H1N1)pdm09 virus replication shown by Amazonian Siparuna species corroborates the use of these plants in Brazilian Folk Medicine, showing their potential as antiinfluenza agents. These promising results stimulate the continuation of this study with the aim of isolating the compound(s) responsible for this bioactivity, thus contributing to a better knowledge of those species and to the research of natural products with potential anti-influenza activity.
Keywords in Portuguese
Impressão digital químicaCromatografia líquida - tandem de alta resolução
Espectrometria de massa
Flavonóides
Alcalóides
Dihidrocalcona
Atividade anti-influenza
Keywords
Chemical fingerprintLiquid chromatography-high resolution tandem
Mass spectrometry
Flavonoids
Alkaloids
Dihydrochalcones
Anti-influenza activity
Share