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- IOC - Artigos de Periódicos [12734]
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ESTIMATING THE THERAPEUTIC POTENTIAL OF NSAIDS AND LINOLEIC ACID-ISOMERS SUPPLEMENTATION AGAINST NEUROINFLAMMATION
Produção científica do Laboratório de Comunicação Celular.
Author
Vieira, Carla Paulo
Lelis, Carini Aparecida
Ochioni, Alan Clavelland
Rosário, Denes Kaic Alves do
Rosário, Iuri Lima dos Santos
Vieira, Italo Rennan Sousa
Carvalho, Anna Paula Azevedo de
Costa, José Marcos Janeiro Pereira da
Costa, Marion Pereira da
Lima, Flavia Regina Souza
Meyer, Rafael Mariante
Alves, Luiz Anastácio
Foguel, Debora
Conte Junior, Carlos Adam
Lelis, Carini Aparecida
Ochioni, Alan Clavelland
Rosário, Denes Kaic Alves do
Rosário, Iuri Lima dos Santos
Vieira, Italo Rennan Sousa
Carvalho, Anna Paula Azevedo de
Costa, José Marcos Janeiro Pereira da
Costa, Marion Pereira da
Lima, Flavia Regina Souza
Meyer, Rafael Mariante
Alves, Luiz Anastácio
Foguel, Debora
Conte Junior, Carlos Adam
Affilliation
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Comunicação Celular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Leite e Derivados. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Ciências Biomédicas. Laboratório de Biologia das Células Gliais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Leite e Derivados. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Ciências Biomédicas. Laboratório de Biologia das Células Gliais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Biologia Estrutural. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Comunicação Celular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Bioquímica Médica Leopoldo de Meis. Laboratório de Agregação de Proteínas e Amiloidoses. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Leite e Derivados. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Ciências Biomédicas. Laboratório de Biologia das Células Gliais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia. Laboratório de Inspeção e Tecnologia de Leite e Derivados. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Farmácia. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Ciências Biomédicas. Laboratório de Biologia das Células Gliais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Biologia Estrutural. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Comunicação Celular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Bioquímica Médica Leopoldo de Meis. Laboratório de Agregação de Proteínas e Amiloidoses. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Departamento de Bioquímica. Laboratório de Análises Avançadas em Bioquímica e Biologia Molecular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Laboratório de Apoio Desenvolvimento Tecnológico. Núcleo de Análises de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) regulate inflammation, which is associated with their role in preventing neurodegenerative diseases in epidemiological studies. It has sparked interest in their unconventional application for reducing neuroinflammation, opening up new avenues in biomedical research. However, given the pharmacological drawbacks of NSAIDs, the development of formulations with naturally antioxidant/anti-inflammatory dietary fatty acids has been demonstrated to be advantageous for the clinical translation of anti-inflammatory-based therapies. It includes improved blood-brain barrier (BBB) permeability and reduced toxicity. It permits us to speculate about the value of linoleic acid (LA)-isomers in preventing and treating neuroinflammatory diseases compared to NSAIDs. Our research delved into the impact of various factors, such as administration route, dosage, timing of intervention, and BBB permeability, on the efficacy of NSAIDs and LA-isomers in preclinical and clinical settings. We conducted a systematic comparison between NSAIDs and LA-isomers regarding their therapeutic effectiveness, BBB compatibility, and side effects. Additionally, we explored their underlying mechanisms in addressing neuroinflammation. Through our analysis, we've identified challenges and drawn conclusions that could propel advancements in treating neurodegenerative diseases and inform the development of future alternative therapeutic strategies.
Publisher
Elsevier
Citation
VIEIRA, Carla Paulo et al. Estimating the therapeutic potential of NSAIDs and linoleic acid-isomers supplementation against neuroinflammation. Biomedicine and Pharmacotherapy, v. 177, p. 1-35, Aug. 2024.DOI
10.1016/j.biopha.2024.116884ISSN
0753-3322Notes
Produção científica do Laboratório de Biologia Estrutural.Produção científica do Laboratório de Comunicação Celular.
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