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Title: Development and validation of a method for the analysis of Ochratoxin A in roasted coffee by liquid chromatography/electrospray-mass spectrometry in Tandem (LC/ESI-MS/MS)
Authors: Bandeira, Raquel Duarte da Costa Cunha
Uekane, Thais Matsue
Cunha, Carolina Passos da
Geaquinho, Luths Raquel de Oliveira
Cunha, Valnei Smarçaro da
Caixeiro, Janaína Marques Rodrigues
Godoy, Ronoel Luiz de Oliveira
Cruz, Marcus Henrique Campino de La
Affilliation: Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Instituto de Tecnologia. Seropédica, RJ, Brasil. / Instituto Nacional de Metrologia Normalização e Qualidade Industrial. Diretoria de Metrologia Científica e Industrial. Divisão de Metrologia Química. Duque de Caxias, Xerém, RJ, Brasil.
Instituto Nacional de Metrologia Normalização e Qualidade Industrial. Diretoria de Metrologia Científica e Industrial. Divisão de Metrologia Química. Duque de Caxias, Xerém, RJ, Brasil.
Instituto Nacional de Metrologia Normalização e Qualidade Industrial. Diretoria de Metrologia Científica e Industrial. Divisão de Metrologia Química. Duque de Caxias, Xerém, RJ, Brasil.
Instituto Nacional de Metrologia Normalização e Qualidade Industrial. Diretoria de Metrologia Científica e Industrial. Divisão de Metrologia Química. Duque de Caxias, Xerém, RJ, Brasil.
Instituto Nacional de Metrologia Normalização e Qualidade Industrial. Diretoria de Metrologia Científica e Industrial. Divisão de Metrologia Química. Duque de Caxias, Xerém, RJ, Brasil.
Instituto Nacional de Metrologia Normalização e Qualidade Industrial. Diretoria de Metrologia Científica e Industrial. Divisão de Metrologia Química. Duque de Caxias, Xerém, RJ, Brasil.
Embrapa Agroindústria de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Comissão do Programa de Ensaio de Proficiência de Produtos Sujeitos ao Regime de Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract: A method using LC/ESI-MS/MS for the quantitative analysis of Ochratoxin A in roasted coffee was described. Linearity was demonstrated (r = 0.9175). The limits of detection and quantification were 1.0 and 3.0 ng g-1, respectively. Trueness, repeatability and intermediate precision values were 89.0-108.8%; 2.4-13.7%; 12.5-17.8%, respectively. To the best of our knowledge, this is the first report in which Ochratoxin A in roasted coffee is analysed by LC/ESI-MS/MS, contributing to the field of mycotoxin analysis, and it will be used for future production of Certified Reference Material.
Keywords: Coffee
Ochratoxin A
LC/ESI-MS/MS
DeCS: Café
Ocratoxinas
Cromatografia Gasosa-Espectrometria de Massas
Issue Date: 2012
Publisher: Sociedade Brasileira de Química
Citation: BANDEIRA, R. D. C. C. et al. Development and validation of a method for the analysis of Ochratoxin A in roasted coffee by liquid chromatography/electrospray-mass spectrometry in Tandem (LC/ESI-MS/MS). Química Nova, São Paulo, v. 35, n. 1, p. 66-71, 2012.
DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422012000100013
ISSN: 0100-4042
Copyright: open access
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