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CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIMYCOBACTERIAL ACTIVITY OF THE ESSENTIAL OIL FROM ANEMIA TOMENTOSA VAR. ANTHRISCIFOLIA
Triquinane sesquiterpenes
Mycobacterium tuberculosis
Pteridophyta
Tuberculosis
Autor
Afiliación
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Núcleo de Pesquisas de Produtos Naturais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Núcleo de Pesquisas de Produtos Naturais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Núcleo de Pesquisas de Produtos Naturais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Agroindústria de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Laboratório de Micobactérias. Rio Grande, RS, Brasil .
Universidade Federal do Rio Grande. Laboratório de Micobactérias. Rio Grande, RS, Brasil .
Universidade Federal do Rio Grande. Laboratório de Micobactérias. Rio Grande, RS, Brasil .
Fundação Oswaldo Cruz.Instituto de Pesquisa Clínica Evandro Chagas. Plataforma de Bioensaios II. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Núcleo de Pesquisas de Produtos Naturais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Núcleo de Pesquisas de Produtos Naturais. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Embrapa Agroindústria de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande. Laboratório de Micobactérias. Rio Grande, RS, Brasil .
Universidade Federal do Rio Grande. Laboratório de Micobactérias. Rio Grande, RS, Brasil .
Universidade Federal do Rio Grande. Laboratório de Micobactérias. Rio Grande, RS, Brasil .
Fundação Oswaldo Cruz.Instituto de Pesquisa Clínica Evandro Chagas. Plataforma de Bioensaios II. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Resumen en ingles
The essential oil from Anemia tomentosa var. anthriscifolia showed in vitro activity against Mycobacterium tuberculosis (MIC 100 μg/ml) and therefore was characterized by gas chromatography (GC) and by gas chromatography coupled with mass spectrometry (GC-MS). The major constituents of this essential oil were triquinane sesquiterpenes: silphiperfol-6-ene (14.7%), (–)-epi-presilphiperfolan-1-ol (30.6%), presilphiperfol-7-ene (3.9%), cameroonan-7α-ol (4.4%), prenopsan-8-ol (1.9%) and presilphiperfolan-8-ol (8.3%), suggesting the existence of different chemotypes for this species. The essential oil was fractionated by column chromatography and its major constituent and fractions were assayed against Mycobacterium tuberculosis and M. smegmatis. (–)-epi-Presilphiperfolan-1-ol exhibited an MIC of 120 μg/ml against M. tuberculosis H37Rv.
Palabras clave en ingles
Anemia tomentosaTriquinane sesquiterpenes
Mycobacterium tuberculosis
Pteridophyta
Tuberculosis
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