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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/40175
DEVELOPMENT OF NANOENCAPSULATION FORMS FROM CYMBOPOGON CITRATUS ESSENTIAL OIL
Author
Affilliation
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Farmácia. Departamento de Tecnologia Farmacêutica. Niterói, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Departamento de Produtos Naturais. Laboratório de Produtos Naturais e Derivados. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Departamento de Produtos Naturais. Laboratório de Produtos Naturais e Derivados. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biologia. Departamento de Botânica. Laboratório de Ultraestrutura Vegetal. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biologia. Departamento de Botânica. Laboratório de Ultraestrutura Vegetal. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Complexo Tecnológico de Medicamentos. Laboratório de Estudos no Estado Sólido. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Laboratório de Nanotecnologia Biofuncional. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Departamento de Produtos Naturais. Laboratório de Produtos Naturais e Derivados. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Bioquímica de Proteínas e Peptídeos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Departamento de Produtos Naturais. Laboratório de Produtos Naturais e Derivados. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Departamento de Produtos Naturais. Laboratório de Produtos Naturais e Derivados. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biologia. Departamento de Botânica. Laboratório de Ultraestrutura Vegetal. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Biologia. Departamento de Botânica. Laboratório de Ultraestrutura Vegetal. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Complexo Tecnológico de Medicamentos. Laboratório de Estudos no Estado Sólido. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Faculdade de Farmácia. Departamento de Produtos Naturais e Alimentos. Laboratório de Nanotecnologia Biofuncional. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Departamento de Produtos Naturais. Laboratório de Produtos Naturais e Derivados. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Bioquímica de Proteínas e Peptídeos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Tecnologia de Fármacos. Departamento de Produtos Naturais. Laboratório de Produtos Naturais e Derivados. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Cymbopogon citratus essential oil (CCEO) is widely used in food, cosmetics and pharmaceutical
fields. The aim of this study was to compare two different methods of encapsulating CCEO. The o/w
emulsion method was employed here for the first time for producing CCEO nanoparticles with polycaprolactone
(PCL) and a molecular inclusion in β-cyclodextrin (CyD) using the precipitation method. The
nanoparticles were spherical in shape, with 240.0 nm mean diameter and demonstrated a higher encapsulation
efficiency (36.51 %) as the citral content. The efficiency of CCEO/CyD complex was lower (9.46 %)
and it showed some specificity for the smallest molecules present in the original oil. It was irregular in
shape and had a larger mean diameter (441.2 nm). It was concluded that the o/w emulsion method was the
most effective for CCEO encapsulation. The positive findings in this study encourage further research and
provide perspectives for the development of phytotherapeutic products from CCEO.
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