Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/9146
OCORRÊNCIA DE ENTEROCOCCUS FAECALIS EM AMOSTRAS DE CAFÉ TORRADO E MOÍDO COMERCIALIZADO NO MUNICÍPIO DO RIO DE JANEIRO
Alternative title
Enterococcus faecalis occurance in samples of ground roasted coffee and marketed in the city of Rio de JaneiroAffilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Programa de Pós-Graduação em Vigilância Sanitária. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Química. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
O café é uma das bebidas mais consumidas e apreciadas no mundo. O grão de café é obtido da fruta da planta, um arbusto pequeno, pertencente ao gênero Coffea. Duas espécies têm importância comercial: Coffea arábica e Coffea canephora robusta; conhecidas como arábica e robusta. Cerca de dois terços da espécie Coffea arábica cresce principalmente na América do Sul, América Central e Leste da África (origem deste café). No presente estudo, avaliou-se a contaminação de Enterococcus faecalis em amostras de café torrado e moído comercializado na cidade do Rio de janeiro, através de análises microbiológicas.
Abstract
The coffee is one of the most widely consumed beverages in the world and appreciated. The coffee bean is derived from the fruit of the plant, a small shrub belonging to the genus Coffea. Two species have commercial importance: Coffea arabica and Coffea canephora robusta; known as arabica and robusta. About two thirds of the species Coffea arabica grows mainly in South America, Central America and East Africa (the origin of this coffee). In this study, we evaluated the contamination of Enterococcus faecalis in samples of roasted and ground coffee sold in the city of Rio de Janeiro, through microbiological.
Share