Advisor | Sarcinelli, Paula de Novaes | pt_BR |
Author | Gomes, Alessandra Rocha | |
Access date | 2018-02-05T13:53:14Z | |
Available date | 2018-02-05T13:53:14Z | |
Document date | 2011 | |
Citation | GOMES, Alessandra Rocha. Avaliação antropométrica e exposição a organoclorados em grupo populacional adepto da alimentação semivegetariana. 2011. 84 f. Dissertação (Saúde Pública e Meio Ambiente) - Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Rio de Janeiro, 2011. | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/24699 | |
Abstract in Portuguese | O uso indiscriminado de agrotóxicos organoclorados (OC) no controle de vetores transmissores de doenças e no desenvolvimento da agricultura resultou em graves problemas de contaminação ambiental, devido à sua longa persistência no ambiente e nos organismos, constituindo um grande risco à saúde humana. Os OC estão presentes nos alimentos com altoteor lipídico e o consumo de peixe é o principal preditor alimentar. O perfil de distribuição da gordura corporal é um importante determinante dos níveis circulantes de OC, devido a altalipofilicidade destas substâncias e a capacidade de armazenamento no tecido adiposo. A antropometria vem sendo utilizada para avaliar o estado nutricional dos indivíduos e de grupospopulacionais nos diferentes ciclos de vida, e para estudar a relação da exposição à xenobióticos pela dieta. O objetivo do estudo foi determinar os preditores alimentares e antropométricos dos níveis de OC e as bifenilas policloradas (PCB), em 47 adultos não expostos ocupacionalmente,residentes do Estado do Rio de Janeiro e funcionários do Hospital Adventista Silvestre, que segue a alimentação vegetariana. (...). Os resultados encontrados mostram a relação do padrão de distribuição do tecido adiposonesses indivíduos e o risco de morbi-mortalidade, e a associação de parâmetro antropométrico e consumo de frutas e legume com níveis de Endosulfan I, agrotóxico organoclorado com uso ainda permitido na agricultura. | pt_BR |
Language | por | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | Organoclorados | |
Subject in Portuguese | Antropometria | |
Subject in Portuguese | Vegetarianismo | |
Title | Avaliação antropométrica e exposição a organoclorados em grupo populacional adepto da alimentação semivegetariana | pt_BR |
Alternative title | Anthropometric and exposure to organochlorines in population group adept at feeding semivegetariana | pt_BR |
Type | Dissertation | pt_BR |
Defense Institution | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca | pt_BR |
Place of Defense | Rio de Janeiro/RJ | pt_BR |
Program | Programa de Pós-Graduação em Saúde Pública e Meio Ambiente | pt_BR |
Abstract | The indiscriminate use of organochlorine pesticides (OCPs) to control disease-transmitting
organisms and in the development of agriculture caused serious damages on the environment
due to its long persistence and accumulative properties in all environmental and biological
matrices, which represents a potential risk to human health. OCPs are found in food with high
fat content and fish is the main dietary predictor. The pattern of body fat distribution is an
important determinant of circulating levels of OCPs, due to their high lipid solubility and
therefore storage in adipose tissue. Anthropometrics is being used to assess the nutritional status
of individuals and populations from different age groups and to study the association of
exposure to xenobiotics through diet. This study aims to determine food and anthropometric
preditors for OCPs and polychlorinated biphenyls (PCB) levels on 47 non-occupationally
exposed adults, residents of Rio de Janeiro State, and employees of Silvestre Adventist Hospital,
which follows vegetarian diet. The results revealed that 50% of the participants presented higher
heart disease risk and 68% presented overweight or obesity. Endosulfan I and b-HCH
organochlorines and PCB 52 congener were the substances more frequently found. Among
participants, 43,5% presented at least 1 (one) of the substances in blood sample and 15,2%
presented 4 (four) substances. Diagnosed obese men presented major levels of p,p’DDE
(rPearson=0,999, p=0,021). There was strong interconnection between Endosulfan1 levels and
Triceps Skinfold Thickness (TSF) on women (rPearson=-0,809, p=0,015). After multivariate
analysis, orange, melon and cucumber intake and TSF were the main predictors of Endosulfan1
in male blood levels. These variables altogether explain 99% of total variance of these levels
(p=0,000). These results show the relation of the distribution pattern of adipose tissue and
morbimortality risk in the participants and the association of TSF and fruits and vegetable intake
with Endosulfan I levels, OC that is still allowed on farming. | |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | Organochlorine | |
Subject | Anthropometrics | |
Subject | Vegetarian diet | |
DeCS | Inseticidas Organoclorados/efeitos adversos | pt_BR |
DeCS | Dieta Vegetariana | pt_BR |
DeCS | Contaminação de Alimentos | pt_BR |
DeCS | Xenobióticos/toxicidade | pt_BR |
DeCS | Antropometria | pt_BR |