Advisor | Stotz, Eduardo Navarro | |
Author | Lourenço, Ana Eliza Port | |
Access date | 2011-05-04T12:42:03Z | |
Available date | 2011-05-04T12:42:03Z | |
Document date | 2010 | |
Citation | LOURENÇO, Ana Eliza Port. O Bonfim na Balança: um estudo sobre ruralidade e saúde por meio da análise do estado nutricional das práticas alimentares e da agricultura num bairro de Petrópolis, Rio de Janeiro. 2010. 202 f. Tese (Doutorado em Saúde Pública) - Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, 2010. | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/2555 | |
Abstract in Portuguese | Embora o meio rural brasileiro inclua populações diversas, como povos
indígenas, agricultores familiares, ribeirinhos e quilombolas, os estudos de saúde no
Brasil têm considerado “rural” como mera oposição a “urbano”, o que gera implicações
epidemiológicas e políticas. Esta tese analisa o significado de rural em saúde, por meio
de um estudo no bairro Bonfim, Petrópolis, RJ, incluindo pesquisa etnográfica sobre
alimentação e agricultura, e um censo (de 523 famílias) sobre nutrição, anemia,
hipertensão arterial e segurança alimentar.
O Bonfim constitui área geopolítica urbana, embora apresente aspectos rurais,
como agricultura familiar, área de reserva ambiental e ecoturismo. O bairro tem três
regiões sócio-espaciais com diferentes ocupações do solo, demografia, condições
socioeconômicas e, consequentemente, distintos perfis de saúde. A região com situação
socioeconômica mais baixa e pouca agricultura apresentou maior prevalência de anemia
e de insegurança alimentar. Na região onde a ocupação agrícola predomina, há menor
prevalência de obesidade, de hipertensão arterial e de insegurança alimentar. Por
exemplo, a prevalência de obesidade foi de 8% entre os homens adultos da região
agrícola e de 17% nas outras regiões. A prevalência de obesidade em adultos no estudo
foi cerca de duas vezes maior que a prevalência nacional, sendo maior para mulheres
(29,1%) que para homens (15,4%).
Essas variações no perfil nutricional associam-se ao nível de envolvimento com
a agricultura e à preferência por alimentos industrializados. A necessidade de dedicar
várias horas ao trabalho agrícola é uma das principais causas para a compra de
alimentos em vez de plantar para o consumo familiar. A combinação de métodos deste
estudo salienta importantes fontes de variação na experiência rural brasileira, sugerindo
repensar o uso de rural em estudos de saúde, de forma a considerar as identidades
sociais e o contexto local. | pt_BR |
Language | por | pt_BR |
Rights | open access | |
Subject in Portuguese | Saúde Pública | pt_BR |
Subject in Portuguese | População Rural | pt_BR |
Subject in Portuguese | Inquéritos Nutricionais | pt_BR |
Subject in Portuguese | Estado Nutricional | pt_BR |
Subject in Portuguese | Anemia | pt_BR |
Subject in Portuguese | Segurança Alimentar e Nutricional | pt_BR |
Subject in Portuguese | Hábitos Alimentares | pt_BR |
Subject in Portuguese | Ciências Sociais | pt_BR |
Title | O Bonfim na balança: um estudo sobre ruralidade e saúde por meio da análise do estado nutricional das práticas alimentares e da agricultura num bairro de Petrópolis, Rio de Janeiro | pt_BR |
Alternative title | The Bonfim in the balance: a study of rural life and health through the analysis of nutritional status and dietary practices of agriculture in the district of Petropolis, Rio de Janeiro | en_US |
Type | Thesis | |
Departament | Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz. | pt_BR |
Defense Institution | Fundação Oswaldo Cruz, Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. | pt_BR |
Place of Defense | Rio de Janeiro/RJ | pt_BR |
Program | Programa de Pós-Graduação em Saúde Pública | pt_BR |
Co-Advisor | Anjos, Luiz Antonio dos | |
Co-Advisor | Wiley, Andrea | |
Abstract | Although what is called “rural Brazil” may include populations as diverse as
farmers, indigenous peoples, peasant fishing communities and populations of African
ancestry, most health studies in Brazil have considered “rural” as a simple opposition to
“urban”. This may interfere in epidemiological analyses and health policies. In this
thesis I discuss the meaning of rural in health by presenting information about Bonfim,
a community located in a mountainous region of Rio de Janeiro state. The study
integrated ethnographic research about diet and agriculture, and a census (of 523
families) about nutrition, anemia, blood pressure and food security.
Bonfim is geopolitically an urban area, though it contains rural aspects, such as
farmland, parkland and ecotourism services. The community is divided into three
socially defined regions, each with different land usage, demography, socioeconomic
status and resultant health profiles. In the region where socioeconomic status is lower
and farming work is rare, there was a higher prevalence of anemia and food insecurity.
In the region where farm work predominates, there was a lower prevalence of obesity,
hypertension and food insecurity. For example, in the farming region, 8% of adult men
were obese, while in the other regions 17% of adult men were obese. The prevalence of
obesity for adults in this study was twice the national prevalence. The prevalence of
obesity in adult women was 29%, while in adult men it was 15%.
These nutritional profile variations are associated with the level of involvement
with agriculture and extent of local preferences for industrialized food. The need to
spend long hours working on the farm is one of the main causes for purchasing food
rather than growing it for family consumption. This fine-grained mixed-methods
research sheds light on important sources of variation in the rural experience in Brazil.
It also suggests a reconsideration of the use of the concept of rural in health studies,
urging a more accurate accounting of social identities and local contexts. | |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | Public Health | en_US |
Subject | Rural Population | en_US |
Subject | Nutrition Surveys | en_US |
Subject | Nutritional Status | en_US |
Subject | Anemia | en_US |
Subject | Food and Nutrition Security | en_US |
Subject | Feeding Behavior | en_US |
Subject | Social Sciences | en_US |
Subject | Obesity | en_US |
Subject | Motor Activity | en_US |
Subject | Brazil | en_US |
Member of the board | Garcia, Rosa Wanda Diez | |
Member of the board | Carneiro, Maria José Teixeira | |
Member of the board | Barcellos Neto, Christovam de Castro | |
Member of the board | Santos, Simone Maria dos | |
Member of the board | Stotz, Eduardo Navarro | |
DeCS | Saúde Pública | pt_BR |
DeCS | População Rural | pt_BR |
DeCS | Inquéritos Nutricionais | pt_BR |
DeCS | Estado Nutricional | pt_BR |
DeCS | Anemia | pt_BR |
DeCS | Segurança Alimentar e Nutricional | pt_BR |
DeCS | Comportamento Alimentar | pt_BR |
DeCS | Ciências Sociais | pt_BR |
DeCS | Obesidade | pt_BR |
DeCS | Atividade Motora | pt_BR |
DeCS | Brasil | pt_BR |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 02 Fome zero e agricultura sustentável | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 03 Saúde e Bem-Estar | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 11 Cidades e comunidades sustentáveis | |