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Director | Cesse, Eduarda Ângela Pessoa | |
Director | Lira, Pedro Israel Cabral de | |
Director | Souza, Wayner Vieira de | |
Autor | Souza, Nathália Paula de | |
Fecha de acceso | 2019-09-02T14:29:34Z | |
Fecha de disponibilización | 2019-09-02T14:29:34Z | |
Fecha de publicación | 2019 | |
Referencia | SOUZA, Nathália Paula de. Hipertensão arterial no estado de Pernambuco: análise dos determinantes à luz da transição alimentar e nutricional em um contexto de desenvolvimento e desigualdade. 2019. 199f. Tese (doutorado em saúde pública) – Instituto Aggeu Magalhães, Fundação Oswaldo Cruz, Recife, 2019. | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/35247 | |
Resumen en Portugués | Objetivo: Analisar as mudanças na prevalência, conhecimento e controle da hipertensão arterial sistêmica (HAS) em adultos do estado de Pernambuco-Brasil e sua associação com os determinantes sociodemográficos, comportamentais, alimentares e nutricionais, à luz da transição nutricional e em um contexto de desenvolvimento e desigualdade. Método: Este estudo pautou-se em duas pesquisas transversais, o I e II Inquérito Estadual sobre Doenças Crônicas e Agravos não Transmissíveis, realizadas em um período de dez anos, a primeira em 2006 e a segunda em 2015/16, respectivamente. Em ambos os estudos foram obtidas amostras randomizadas de domicílios, em áreas urbanas e rurais. O público alvo foi constituído por adultos com 20 anos ou mais de idade, cujos dados foram coletados por meio de questionário padronizado. As medidas antropométricas e a pressão arterial (PA) foram mensuradas utilizando equipamentos e técnicas apropriados. Indivíduos com a pressão arterial sistólica (PAS)≥140mmHg e/ou pressão arterial diastólica (PAD)≥90mmHg ou uso referido de anti-hipertensivos foram classificados como hipertensos. Esses foram considerados “conscientes” quando referiram diagnóstico prévio por médico ou profissional de saúde e “controlados” quando apresentaram PAS<140mmHg e PAD<90mmHg. Realizou-se uma análise exploratória na literatura científica como ponto de partida. Os padrões alimentares foram gerados por meio de análise de cluster, utilizando o teste Ward. Posteriormente, modelos de regressão logística binária e multinomial foram elaborados para avaliar a associação entre HAS e seus determinantes. Resultados: A abordagem teórica e conceitual acerca do atual perfil epidemiológico fundamentada no viés da nutrição impulsiona reflexões acerca das mudanças na lógica de mercado e suas novas demandas e sobre as consequências do uso predatório dos recursos naturais, além de revelar os principais interesses e interessados nessas transformações globais e locais, consideradas propulsoras do aumento das doenças crônicas e, ao mesmo tempo, da má nutrição. Em relação ao estado de Pernambuco foi observada uma evolução favorável dos indicadores sociais e comportamentais entre os anos de 2006 e 2015/16. No entanto, o excesso de peso passou de 50,9% para 64,7% (p<0,001). Em cada período de estudo foram encontrados quatro padrões de consumo alimentar: Saudável (consumo predominante de frutas, vegetais, raízes e tubérculos), Tradicional Regional (predominância de alimentos tradicionais como feijão e arroz, além de alimentos regionais como açúcar e derivados), Em transição (predominância de alimentos da dieta ocidentalizada como carnes processadas e do padrão Tradicional Regional) e Processado (rico em alimentos processados), em 2006; e Saudável, Tradicional Regional, Duplo (rico em alimentos saudáveis e não saudáveis) e Ultraprocessado, em 2015/16. Esses padrões alimentares foram fortemente determinados pelos aspectos demográficos e socioeconômicos de cada época. A participação do padrão Saudável reduziu de 31,6% para 12%, enquanto a preferência pelos padrões Processado e Ultraprocessado aumentou de 21,4% para 29,1%, respectivamente. A prevalência de HAS manteve-se estável (2006:33,1%; 2016:33,5%), embora significativamente maior na zona rural (35,7%) no ano de 2006 e indiferente a área de habitação em 2015/16. Em cada pesquisa, 54,2% e 68,4% dos hipertensos sabiam da sua condição patológica e 11% e 31,6% tinham a PA controlada. As dimensões de conhecimento e controle da HAS melhoraram principalmente na zona rural, apesar da pior evolução dos padrões alimentares nesta região. Na zona urbana, a chance de ser hipertenso mais que duplicou entre homens (OR=2,03; IC95%=1,52-2,71), com obesidade abdominal (OR=2,04; IC95%=1,39-3,00), de meia idade (OR=4,41; IC95%=3,40-5,73) e idosos (OR=14,44; IC95%=4,38-47,65). Na zona rural, a probabilidade de ser hipertenso mais que dobrou entre adultos de meia idade (OR=2,56; IC95%=1,89-3,47), com baixa escolaridade (OR=2,21; IC95%=1,26-3,89) e excesso de peso (OR=2,23; IC95%=1,54-3,22). A HAS foi associada com o padrão alimentar Processado em 2006 (OR=0,60; IC 95%=0,40-0,88), mas o conhecimento e demais aspectos sociodemográficos e antropométricos modificaram esta relação paradoxal em 2015/16 (OR=1,0; IC95%=0,53-1,88). Na última pesquisa, a maior parte dos hipertensos conscientes consumia um padrão alimentar Saudável (79,4%), quando comparado ao Tradicional Regional (p<0,038) ou Ultraprocessado (p<0,023), mas na análise multivariada essa relação foi removida. A influência dos padrões alimentares no controle da PA não foi confirmada (2006:OR=1,62; IC95%=0,23-1,92 e 2015/16:OR=0,81; IC95%=0,38-1,75), porém demanda mais estudos. Conclusão: A prevalência de HAS se manteve estável em adultos de Pernambuco, seu manejo melhorou principalmente na área rural e seus determinantes se mostraram imbricados com os indicadores de desenvolvimento e desigualdade no período do estudo. Para tanto, recomenda-se políticas estruturais com destaque para educação e renda, prioritariamente em áreas rurais; o estímulo a ambientes saudáveis, especialmente em áreas urbanas; e o fortalecimento de sistemas universais de saúde que assegurem o acesso e continuidade do cuidado. | pt_BR |
Idioma | por | pt_BR |
Derechos de autor | restricted access | |
Palabras clave en Portugués | Transição nutricional | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Transição epidemiológica | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Hipertensão | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Determinantes sociais da saúde | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Padrões alimentares | pt_BR |
Palabras clave en Portugués | Fatores comportamentais | pt_BR |
Título | Hipertensão arterial no estado de Pernambuco: análise dos determinantes à luz da transição alimentar e nutricional em um contexto de desenvolvimento e desigualdade | pt_BR |
Título alternativo | Hypertension in the state of Pernambuco-Brasil: an analysis of its determinants in light of the food and nutritional transition in a development and inequality context | en_US |
Tipo del documento | Thesis | |
Fecha de la defesa | 2019-05-10 | |
Instituición de defensa | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Aggeu Magalhães. | pt_BR |
Local de defensa | Recife/PE | pt_BR |
Programa | Programa de Pós-graduação em Saúde Pública | pt_BR |
Resumen en Inglés | Objective: To analyze the changes in the prevalence, knowledge and control of hypertension in adults in the State of Pernambuco-Brazil and its association with socio-demographic, behavioral, food and nutritional determinants, in the light of nutritional transition and in a development and inequality context. Methods: This study was based on two cross-sectional studies, the I and II State Survey on Chronic and Non-Critical Illnesses Transmissible, carried out in 2006 and 1015/16, respectively. In both studies, randomized samples of households were carried out in urban and rural areas. The population of interest consisted of adults ages 20 years, whose data were collected through a standardized questionnaire. Anthropometric measures and blood pressure (BP) were measured using appropriate equipment. Individuals with systolic blood pressure (SBP) at least 140 mmHg, and/or diastolic blood pressure (DBP) at least 90 mmHg and anti-hypertensive medication use were considered hypertensive. Awareness of hypertension was defined as self-reported of a previous diagnosis of hypertension made by a healthcare professional. Control of hypertension was defined as SBP and DBP below 140mmHg and 90mmHg, respectively. Exploratory analysis was carried out in the scientific literature as a starting point. Dietary patterns (DP) were generated through cluster analysis, using the Ward test. Subsequently, binary and multinomial logistic regression models were developed to evaluate the association between hypertension and its determinants. Results: The theoretical and conceptual approach to the current epidemiological profile based on the nutritional bias promotes reflections about changes in market logic and its new demands and on the consequences of the predatory use of natural resources, as well as revealing the main interests and stakeholders in these global and local transformations, which are considered as driving the increase of chronic diseases and, at the same time, of malnutrition. In relation to the state of Pernambuco, there was a favorable evolution of social and behavioral indicators between the years 2006 and 2015/16. However, the overweight increased from 50.9% to 64.7% (p<0.001). Four DP were identified in each study: Healthy (predominant consumption of fruits, vegetables, roots and tubers), Traditional Regional (predominance of traditional foods such as beans and rice, besides regional foods such as sugar and derivatives), Transitional (predominance of westernized diet foods such as processed meats and the Traditional Regional DP) and Processed (rich in processed foods) in 2006; and Healthy, Traditional Regional, Dual (rich in healthy and unhealthy foods) and Ultraprocessed in 2015/16. These DP were strongly determined by demographic and socioeconomic aspects. The share of the Healthy DP decreased from 31.6% to 12%, while the preference for Processed and Ultraprocessed DP increased from 21.4% to 29.1%, respectively. The prevalence of hypertension was maintained (2006: 33.1%, 2016: 33.5%), although it was significantly higher in the rural areas (35.7%) in 2006 and regardless of the housing area in 2015/16. Awareness of hypertension rose from 54.2% in 2006 to 68.4% in 2015/16, and control from 11% to 31.6%. So that awareness and control increased, mainly in rural áreas, despite the worst evolution of DP in this area. In 2015/16, the hypertension prevalence was higher among individuals who adhered to the Healthy diet (45%) (p <0.001) and most of them (79.4%) were aware (p=0.023). Of these, approximately half had a Dual diet (47.2%), combining healthy and unhealthy foods, regardless of BP control. The likelihood of having hypertension more than doubled among less educated individuals (OR=2.21, 95%IC=1.26-3.89), middle-aged (OR=2.56, 95%IC=1.89-3.47) and those who had overweight (OR=2.23, IC95%=1.54-3.22) in rural areas and among men (OR=2.03, 95%IC=1.52-2.71), those who had abdominal obesity (OR=2,04, 95%IC=1,39-3,00) and middle (OR=4.41, IC95%=3.40-5.73) and old-age subjects (OR=14.44, 95%IC=4.38-47.65). Hypertension was associated with the Processed DP in 2006 (OR=0.60, 95%CI=0.40-0.88), however the awareness and other sociodemographic and anthropometric aspects modified this paradoxical relationship in 2015/16 (OR=1.0, 95%CI=0.53-1.88). In the last study, most of the aware hypertensive patients consumed a healthy diet pattern (79.4%), when compared to the Regional Traditional (p<0.038) or Ultraprocessed (p<0.023), but in the multivariate analysis this relation was removed. The relationship between DP and BP control was not confirmed (2006: OR=1.62, 95%CI=0.23-1.92; 2015/16: OR=0.81, 95%CI=0.38-1.75), nevertheless it requires more studies. Conclusion: The prevalence of hypertension was maintained in adults of Pernambuco, its management improved mainly in the rural areas and its determinants were interconnected with development and inequality indicators in the period of this study. Therefore, structural policies with emphasis on education and income are recommended, especially in rural areas; stimulating healthy environments, especially in urban areas; and the strengthening of universal health systems that ensure access and continuity of care. | pt_BR |
Afiliación | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Aggeu Magalhães. Recife, PE, Brasil. | pt_BR |
Palavras clave en Inglês | Nutritional transition | en_US |
Palavras clave en Inglês | Health transition | en_US |
Palavras clave en Inglês | Hypertension | en_US |
Palavras clave en Inglês | Social determinants of health | en_US |
Palavras clave en Inglês | Dietary pattern | en_US |
Palavras clave en Inglês | Behavioral factors | en_US |
Miembros de la junta | Cesse, Eduarda Ângela Pessoa | |
Miembros de la junta | Maia, Livia Teixeira de Souza | |
Miembros de la junta | Oliveira, Juliana Souza | |
Miembros de la junta | Cabral, Poliana Coelho | |
Miembros de la junta | Montarroyos, Ulisses Ramos | |
DeCS | Hipertensão/epidemiologia | pt_BR |
DeCS | Hipertensão/prevençäo & controle | pt_BR |
DeCS | Alimentos, Dieta e Nutrição | pt_BR |
DeCS | Transição Epidemiológica | pt_BR |
DeCS | Estilo de Vida | pt_BR |
DeCS | Conhecimentos, Atitudes e Prática em Saúde | pt_BR |
DeCS | Prevalência | pt_BR |
DeCS | Estudos Transversais | pt_BR |
DeCS | Estudos de Séries Temporais | pt_BR |
DeCS | Fatores Socioeconômicos | pt_BR |
DeCS | Brasil/epidemiologia | pt_BR |
DeCS | Demografia | pt_BR |
DeCS | Zona Rural | pt_BR |
DeCS | Área Urbana | pt_BR |
Fecha de embargo | 2022-05-10 | pt_BR |
Fecha de embargo | 2029-01-01 | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 02 Fome zero e agricultura sustentável | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 11 Cidades e comunidades sustentáveis |