Author | Millar, Patrícia R. | |
Author | Daguer, Heitor | |
Author | Vicente, Regiane T. | |
Author | Costa, Tatiana da | |
Author | Sobreiro, Leila G. | |
Author | Amendoeira, Maria Regina R. | |
Access date | 2020-02-11T15:38:37Z | |
Available date | 2020-02-11T15:38:37Z | |
Document date | 2008 | |
Citation | MILLAR, Patricia R. et al. Toxoplasma gondii: estudo soro-epidemiológico de suínos da região Sudoeste do Estado do Paraná. Pesquisa Veterinária Brasileira, v. 28, n. 1, p. 15-19, 2008. | pt_BR |
ISSN | 0100-736X | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/39856 | |
Language | por | pt_BR |
Publisher | Colégio Brasileiro de Patologia Animal | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | Toxoplasma gondii | pt_BR |
Subject in Portuguese | Porcos | pt_BR |
Subject in Portuguese | Soroprevalência | pt_BR |
Subject in Portuguese | Paraná | pt_BR |
Title | Toxoplasma gondii: estudo soro-epidemiológico de suínos da região Sudoeste do Estado do Paraná | pt_BR |
Alternative title | Toxoplasma gondii: epidemiological study of pigs from southwestern Paraná, Brazil | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.1590/S0100-736X2008000100002 | |
Abstract | This study evaluated the seroprevalence of toxoplasmosis in pigs bred and slaughtered for human consumption. The frequency of the antibody anti-Toxoplasma gondii was investigated in 408 animals from distinct piggeries of 25 cities in the southwestern region of the state of Paraná, Brazil. Serum samples were examined for IgG antibodies specific for T. gondii through the indirect fluorescent antibody test (IFAT). A frequency of 25.5% of serum samples tested positive for dilutions equal to or greater than 1:64. statistically significant were not observed in relation to sex and age of the animals. The highest antibody level observed was 4,096 (3.0%) and the most frequent was 64 (74%), suggesting that a chronic infection occurred in the population. The high prevalence of the infection found in the swine herds of this region suggests that these herds can be a source of infection for individuals who typically consume this type of raw or badly cooked meat. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Pós-Graduação em Higiene Veterinária e Processamento Tecnológico de Produtos de Origem Animal. Niterói, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Serviço de Inspeção Federal. Florianópolis, SC, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Departamento de Protozoologia. Laboratório de Toxoplasmose. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Departamento de Protozoologia. Laboratório de Toxoplasmose. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Saúde Coletiva Veterinária e Saúde Pública. Niterói, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Departamento de Protozoologia. Laboratório de Toxoplasmose. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | Toxoplasma gondii | pt_BR |
Subject | Pigs | pt_BR |
Subject | Seroprevalence | pt_BR |
Subject | Brazil | pt_BR |
e-ISSN | 1678-5150 | |