Author | Zebral, Altair A. | |
Access date | 2020-07-01T19:56:48Z | |
Available date | 2020-07-01T19:56:48Z | |
Document date | 1980 | |
Citation | ZEBRAL, Altair; A selective medium for the isolation of the acinetobacter genus bacteria. Memórias do Instituto Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, v. 3-4, p. 11-21, jul./dez. 1980. | pt_BR |
ISSN | 0074-0276 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/42033 | |
Abstract in Portuguese | Um meio seletivo e diferenciador foi desenvolvido para facilitar o isolamento das bactérias do gênero Acinetobacter. Este meio (Agar Acinetobacter) contém em gramas por litro: Tiotone (BBL), 10; extrato de levedura (BBL), 3; NaC1, 5; sacarose, 10; manitol, 10; citrato de sódio, 0,5; desoxicolato de sódio, 0,1; cristal violeta, 0,00025; vermelho de fenol, 0,04 e pH 7,4. Apresenta a vantagem de impedir o crescimento dos cocos e bacilos Gram positivos, pelo emprego do citrato de sódio e do desoxicolato de sódio, associados ao cristal violeta e de diferenciar os bacilos Gram negativos da família Enterobacteriaceae, pela sua atividade fermentativa sobre a sacarose e/ou manitol, em contraste com a completa inatividade das bactérias do gênero Acinetobacter sobre os mesmos substratos. | pt_BR |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. | pt_BR |
Rights | open access | |
Subject in Portuguese | Agar Acinetobacter | pt_BR |
Subject in Portuguese | Isolamento | pt_BR |
Title | A selective medium for the isolation of the Acinetobacter genus bacteria | pt_BR |
Type | Article | |
DOI | 10.1590/S0074-02761980000200002 | |
Abstract | A selective and differencial medium was developed for the isolation of Acinetobacter genus bacteria. This Acinobacter Agar Medium (p.H + 7.4) contains in grams per litre: thiotone, 10; yeast extract, 3; naC1, 5; saccharose, 10; mannitol, 10; sodium citrate, 0.5; sodium desoxycholate, 0.1; crystal violet, 0.00025; phenol red, 0.04 and agar-agar 15. This medium has the advantage of inhibiting the growth of cocci and Gram-positive bacilli, by the use of sodium citrate and sodium desoxycholate associated with the crystal violet; and of differentiating the Gram-negative bacilli from the Enterobacteriaceae, through the fermentative activity upon the saccharose and/or mannitol, contrasting with the complete inactivity of the Acinetobacter genus bacteria over those substances. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Departamento de Microbiologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | Acinobacter Agar Medium | pt_BR |
e-ISSN | 1678-8060 | |