Author | Botelho, Laís Vargas | |
Author | Cardoso, Letícia de Oliveira | |
Author | Canella, Daniela Silva | |
Access date | 2020-12-24T13:59:39Z | |
Available date | 2020-12-24T13:59:39Z | |
Document date | 2020 | pt_BR |
Citation | BOTELHO, Laís Vargas; CARDOSO, Letícia de Oliveira; CANELLA, Daniela Silva. COVID-19 e ambiente alimentar digital no Brasil: reflexões sobre a influência da pandemia no uso de aplicativos de delivery de comida. Cadernos de Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 36, n. 11, p. 1-5, nov. 2020. | pt_BR |
ISSN | 0102-311X | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45308 | |
Abstract in Portuguese | A COVID-19 é uma doença infecciosa causada pelo recém-descoberto SARS-CoV-2, para a qual ainda não há vacina ou tratamento comprovadamente eficaz disponível. Considerando que esse coronavírus tem alta taxa de transmissibilidade e que sua transmissão se dá por contato pessoal próximo ou com superfícies contaminadas, o distanciamento físico é a melhor estratégia disponível para enfrentar sua disseminação. Por isso, desde que foi declarada a transmissão comunitária da COVID-19 no Brasil, atividades comerciais não essenciais foram interrompidas, e as essenciais tiveram de adotar regras específicas de funcionamento. Até o momento da redação deste artigo não havia indicativo de redução do número de casos e óbitos diários no nível nacional. Apesar disso, iniciativas governamentais de flexibilização do distanciamento físico avançavam em diversos estados e municípios, diminuindo as restrições ao comércio outrora adotadas. | pt_BR |
Language | por | pt_BR |
Publisher | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | COVID-19 | pt_BR |
Subject in Portuguese | SARS-CoV-2 | pt_BR |
Subject in Portuguese | Coronavírus | pt_BR |
Subject in Portuguese | Alta transmissibilidade | pt_BR |
Subject in Portuguese | Distanciamento físico | pt_BR |
Subject in Portuguese | Transmissão comunitária | pt_BR |
Title | COVID-19 e ambiente alimentar digital no Brasil: reflexões sobre a influência da pandemia no uso de aplicativos de delivery de comida | pt_BR |
Alternative title | COVID-19 and the digital food environment in Brazil: reflections on the pandemic’s influence on the use of food delivery apps | en |
Alternative title | COVID-19 y ambiente alimentario digital en Brasil: reflexiones sobre la influencia de la pandemia en el uso de aplicaciones de entrega de comida | es |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.1590/0102-311X00148020 | pt_BR |
Abstract | COVID-19 is an infectious disease caused by the recently discovered SARS-CoV-2, for which there is still no vaccine or provenly effective treatment. Considering that the novel coronavirus has high transmissibility and that transmission occurs through close personal contact or contact with contaminated surfaces, physical distancing is the best available strategy to curtail its spread. Thus, since community transmission of COVID-19 was declared in Brazil, non-essential economic activities were suspended and essential activities had to adopt specific rules for functioning. As of this writing, there was no evidence that the numbers of cases and deaths were decreasing in the country. Nevertheless, government initiatives to relax social distancing were making inroads in various states and municipalities, loosening the previously adopted economic restrictions. | en |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Centro Biomédico. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | COVID-19 | en |
Subject | SARS-CoV-2 | en |
Subject | Coronavirus | en |
Subject | High transmissibility | en |
Subject | Physical distancing | en |
Subject | Community transmission | en |
e-ISSN | 1678-4464 | pt_BR |