Author | Silva, Rita de Cássia Ribeiro | |
Author | Pereira, Marcos | |
Author | Campello, Tereza | |
Author | Aragão, Érica | |
Author | Guimarães, Jane Mary de Medeiros | |
Author | Ferreira, Andréa J. F | |
Author | Barreto, Maurício Lima | |
Author | Santos, Sandra Maria Chaves dos | |
Access date | 2021-01-19T17:06:48Z | |
Available date | 2021-01-19T17:06:48Z | |
Document date | 2020 | |
Citation | SILVA, Rita de Cássia Ribeiro et al. Covid-19 pandemic implications for food and nutrition security in Brazil. Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, n. 9, p. 3421-3430, 2020. | pt_BR |
ISSN | 1413-8123 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45738 | |
Language | eng | pt_BR |
Publisher | Ministério da Saúde | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | COVID-19 | pt_BR |
Subject in Portuguese | Pandemia | pt_BR |
Subject in Portuguese | Segurança nutricional | pt_BR |
Subject in Portuguese | Políticas públicas | pt_BR |
Subject in Portuguese | Assistência Alimentar | pt_BR |
Subject in Portuguese | SARS-CoV-2 | pt_BR |
Title | Covid-19 pandemic implications for food and nutrition security in Brazil | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
DOI | 10.1590/1413-81232020259.22152020 | |
Abstract | The emergence of COVID-19 in Brazil further explained the massive discrepancy between different social realities coexisting in the country, rekindling the discussions about food and nutrition security, similarly to what has been happening in other countries facing the same pandemic situation. In this paper, we argue that the risks to hunger and food security in Brazil have been present since 2016 and are now being exacerbated due to the emergence of the COVID-19 epidemic. This situation requires knowing the extent and magnitude of the issue and articulation of measures in the three governmental spheres(federal, municipal and state) to ensure access to adequate and healthy food and reduce the disease’s adverse effectson the diet, health, and nutrition among the most vulnerable people. Thus, this work aims to contribute to the debate on the measures to be adopted by governments and society to promote and ensure food and nutrition security and prevent insecurity and the expansion of hunger during and after the social and health crisis created by the pandemic. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Departamento Ciência da Nutrição. Salvador, BA, Brasil / Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | University of Nottingham. Nottingham, Reino Unido. | pt_BR |
Affilliation | Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal do Sul da Bahia. Campus Jorge Amado. Itabuna, BA, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Rede CoVida Ciência, Informação e Solidariedade. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Centro de Integração de Dados e Conhecimentos para Saúde. Salvador, BA, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Departamento Ciência da Nutrição. Salvador, BA, Brasil | pt_BR |
Subject | COVID-19 | pt_BR |
Subject | Pandemics | pt_BR |
Subject | Nutritional security | pt_BR |
Subject | Public policy | pt_BR |
Subject | Food | pt_BR |
Subject | SARS-CoV-2 | pt_BR |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 02 Fome zero e agricultura sustentável | |