Author | Barreiro, Patricia Lima Dias | |
Author | Vasconcelos, Ana Glória Godoi | |
Author | Rotenberg, Lucia | |
Author | Griep, Rosane Harter | |
Author | Aguiar, Odaleia Barbosa de | |
Access date | 2021-01-29T15:03:39Z | |
Available date | 2021-01-29T15:03:39Z | |
Document date | 2020 | |
Citation | BARREIRO, Patricia Lima Dias et al. Padrões alimentares medidos por análise de componentes principais em equipe de enfermagem. Revista da Escola de Enfermagem da USP, v. 54, e03597, p. 1-7, 2020. | pt_BR |
ISSN | 0080-6234 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/45873 | |
Language | por | pt_BR |
Publisher | Uuniversidade de São Paulo. Escola de Enfermagem. | pt_BR |
Rights | open access | |
Subject in Portuguese | Equipe de Enfermagem | pt_BR |
Subject in Portuguese | Comportamento alimentar | pt_BR |
Subject in Portuguese | Alimentação | pt_BR |
Subject in Portuguese | Adultos | pt_BR |
Title | Padrões alimentares medidos por análise de componentes principais em equipe de enfermagem | pt_BR |
Alternative title | Dietary patterns in a nursing team measured by principal component analysis | pt_BR |
Alternative title | Patrones dietéticos medidos por análisis de componentes principales en un equipo de enfermería | pt_BR |
Type | Article | |
DOI | 10.1590/S1980-220X2019003003597 | |
Abstract | To characterize the dietary pattern of nursing professionals at a public hospital in Rio de Janeiro, RJ, Brazil. Method: A sectional study with nursing professionals (nurses, technicians and nursing assistants). Two 24-hour food recall records were applied, totaling 459 foods, being reduced to 24 food groups. Food patterns were identified using the Principal Component Analysis technique, followed by orthogonal varimax rotation. A Scree Plot graph indicated three factors to be extracted and loads > +0.30 were adopted to define dietary patterns. Results: A total of 309 professionals participated. The sample consisted of 85.8% of female individuals. The patterns were named “traditional” which included rice (0.747), beans (0.702) and meat (0.713); “healthy”: vegetables (0.444), greens (0.450), fruits (0.459), bananas and oranges (0.379), and “snacks”: sugar (0.661), bread (0.471), cakes and cookies (0.334), non-alcoholic drinks (0.727). Conclusion: The results highlight the “traditional” food pattern of Brazilian food consumption based on the combination of rice, beans and meat. Future studies may investigate the effect of dietary patterns on health outcomes among nursing workers. | pt_BR |
Affilliation | Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição. Programa de Pós-Graduação de Alimentação, Nutrição e Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Educação em Ambiente e Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Educação em Ambiente e Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Affilliation | Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição. Departamento de Nutrição Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | pt_BR |
Subject | Feeding Behavior | pt_BR |
Subject | Nursing Team | pt_BR |
Subject | Feeding | pt_BR |
Subject | Adult | pt_BR |
e-ISSN | 1980-220X | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 02 Fome zero e agricultura sustentável | |