Author | Carvalho, Caio Eduardo de | |
Author | Mancini, Daiana Teixeira | |
Author | Pereira, Chrystian Araújo | |
Author | Thomasi, Sérgio Scherrer | |
Access date | 2022-10-23T21:22:09Z | |
Available date | 2022-10-23T21:22:09Z | |
Document date | 2022 | |
Citation | CARVALHO, Caio Eduardo de et al. Inhibition of digestive enzymes (α-amylase, αglucosidase, lipase, trypsin) by aqueous Hibiscus sabdariffa L. (Malvaceae) extract. Revista Fitos, Rio de Janeiro, v. 16, n. 3, p. 231-247, set. 2022. | en_US |
ISSN | 1808-9569 | en_US |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/55251 | |
Description | A Revista Fitos é um periódico científico interdisciplinar, em acesso aberto, sem custos para autores e de difusão gratuita, com publicação em fluxo contínuo, organizado, gerenciado e editado pelo Centro de Inovação em Biodiversidade e Saúde (CIBS), do Instituto de Tecnologia em Fármacos (Farmanguinhos), da Fundação Oswaldo Cruz. Tendo a inovação em Biodiversidade e Saúde como escopo, o periódico publica artigos científicos inéditos e originais abordando a pesquisa, o desenvolvimento tecnológico e a inovação em Biodiversidade e Saúde e as inter-relações entre suas diversas dimensões. Os manuscritos deverão ser redigidos em português, inglês ou espanhol, do tipo: artigo de pesquisa, artigo de revisão, relato de experiência, comunicação breve, ensaio, perspectiva, resenha, carta e monografia de espécies da biodiversidade brasileira. Os autores deste artigo não possuem vínculo com a Fiocruz. Link da revista: https://periodicos.fiocruz.br/pt-br/revista-fitos | pt_BR |
Language | eng | en_US |
Publisher | Fundação Oswaldo Cruz. Farmanguinhos. Núcleo de Gestão em Biodiversidade e Saúde. | en_US |
Rights | open access | |
Title | Inhibition of digestive enzymes (α-amylase, αglucosidase, lipase, trypsin) by aqueous Hibiscus sabdariffa L. (Malvaceae) extract | en_US |
Alternative title | Inibição de enzimas digestivas (α-amilase, α-glicosidase, lipase, tripsina) pelo extrato aquoso de Hibiscus sabdariffa | en_US |
Type | Article | en_US |
DOI | 10.32712/2446-4775.2022.1217 | |
Abstract | A considerable portion of the world population uses medicinal plants to treat chronic diseases. In this context, hibiscus (Hibiscus sabdariffa L. - Malvaceae) stands out for its supposed hypoglycemic and slimming effect. The present work aimed to carry out enzyme inhibition tests for aqueous hibiscus extracts, as a possible mechanism of action related to the supposed slimming and hypoglycemic effects. The inhibition of four digestive enzymes (α-amylase, α-glucosidase, lipase and trypsin) was tested before and after exposure to a simulated gastric fluid. In addition, a molecular anchorage study was carried out, in order to highlight possible molecular interactions between target and ligand. The results showed that the aqueous extract of hibiscus, in the proportion 1:10 (w/v), inhibits only α-glucosidase. It was observed that cyanidin-3-sambubioside, has interaction with the enzyme with properties similar to acarbose, which corroborates the possibility of the presence of an inhibitory effect in the aqueous extract of hibiscus. | en_US |
Affilliation | Universidade Federal de Lavras. Faculdade de Ciências da Saúde. Lavras, MG, Brasil. | |
Affilliation | Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil. | |
Affilliation | Universidade Federal de Lavras. Faculdade de Ciências da Saúde. Lavras, MG, Brasil. | |
Affilliation | Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil. | |
Affilliation | Universidade Federal de Lavras. Instituto de Ciências Naturais. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil. | |
Subject | Hibiscus sabdariffa | en_US |
Subject | Glucosidase | en_US |
Subject | Diabetes | en_US |
Subject | Obesity | en_US |
Subject | Molecular docking | en_US |
e-ISSN | 2446-4775 | |