Author | Finete, Virginia de Lourdes Mendes | |
Author | Gouvêa, Marcos Martins | |
Author | Marques, Flávia Ferreira de Carvalho | |
Author | Pereira Netto, Annibal Duarte | |
Access date | 2024-12-11T17:10:09Z | |
Available date | 2024-12-11T17:10:09Z | |
Document date | 2014 | |
Citation | FINETE, Virginia de Lourdes Mendes; GOUVÊA, Marcos Martins; MARQUES, Flávia Ferreira de Carvalho; PEREIRA NETTO, Annibal Duarte. Characterization of newfound natural luminescent properties of melamine, and development and validation of a method of high performance liquid chromatography with fluorescence detection for its determination in kitchen plastic ware. Talanta Open, Amsterdam, v. 123, p. 128-134, jun. 2014. | en_US |
ISSN | 0039-9140 | en_US |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/67534 | |
Description | Produto do projeto de pesquisa Aplicação de técnicas espectrométricas no desenvolvimento de metodologias analíticas para substâncias químicas de interesse social. 2011-2014 | en_US |
Abstract in Portuguese | Estudos experimentais da fotoluminescência natural da melamina em soluções aquosas mostraram que sua intensidade de fluorescência (a 250/365 nm) foi apropriada para propósitos analíticos. A exploração dessa propriedade da melamina forneceu a base para o desenvolvimento de um método novo, simples, preciso e exato baseado em cromatografia líquida de alta eficiência com detecção de fluorescência (HPLC–Fluo) para determinar melamina em utensílios de cozinha plásticos após extração aquosa usando um forno de micro-ondas. A otimização de parâmetros analíticos como composição do solvente, pH e condições de extração levaram a limites de detecção e quantificação de melamina de 0,0081 e 0,027 μg mL−1, respectivamente, com uma faixa linear de até 10 μg mL−1. Extratos de amostra fortificados com melamina em três níveis de concentração produziram uma recuperação média de 98±6%, o que estava de acordo com os resultados obtidos com um método HPLC–UV de referência. Diferentes amostras de utensílios de cozinha plásticos analisadas pelo método desenvolvido e otimizado apresentaram concentrações de melamina no extrato aquoso de até 17 µg mL−1, o que correspondeu a 86,0 mg kg−1 nesses utensílios. Os resultados obtidos indicam que o uso de utensílios de cozinha plásticos feitos de melamina pode contaminar alimentos com esse composto após aquecimento em forno de micro-ondas. | en_US |
Language | por | en_US |
Publisher | Elsevier | en_US |
Rights | open access | en_US |
Subject in Portuguese | Fluorescência de Melamina Natural | en_US |
Subject in Portuguese | Determinação de Melamina | en_US |
Subject in Portuguese | Utensílios Plásticos de Melamina de Cozinha | en_US |
Subject in Portuguese | Detecção de Fluorescência por HPLC | en_US |
Title | Characterization of newfound natural luminescent properties of melamine, and development and validation of a method of high performance liquid chromatography with fluorescence detection for its determination in kitchen plastic ware | en_US |
Type | Article | en_US |
DOI | https://doi.org/10.1016/j.talanta.2014.02.012 | |
Abstract | Experimental studies of the natural photoluminescence of melamine in aqueous solutions showed that its fluorescence intensity (at 250/365 nm) was appropriated for analytical purposes. The exploitation of such melamine property provided the basis of development of a new, simple, precise and accurate method based on high performance liquid chromatography with fluorescence detection (HPLC–Fluo) to determine melamine in kitchen plastic ware following aqueous extraction using a microwave oven. Optimization of analytical parameters such as solvent composition, pH and extraction conditions led to limits of detection and quantification of melamine of 0.0081 and 0.027 μg mL−1, respectively, with a linear range up to 10 μg mL−1. Sample extracts fortified with melamine at three concentration levels produced an average recovery of 98±6%, which was in agreement with the results achieved with a reference HPLC–UV method. Different samples of kitchen plastic ware analyzed by the developed and optimized method showed melamine concentrations in the aqueous extract up to 17 µg mL−1, which corresponded to 86.0 mg kg−1 in these utensils. The results obtained indicate that the use of kitchen plastic ware made of melamine can contaminate food with this compound after heating in a microwave oven. | en_US |
xmlui.metadata.dc.description.abstractes | Estudios experimentales de la fotoluminiscencia natural de la melamina en soluciones acuosas mostraron que su intensidad de fluorescencia (a 250/365 nm) era apropiada para fines analíticos. La explotación de dicha propiedad de la melamina proporcionó la base para el desarrollo de un método nuevo, simple, preciso y exacto basado en cromatografía líquida de alto rendimiento con detección de fluorescencia (HPLC–Fluo) para determinar la melamina en utensilios de cocina de plástico después de la extracción acuosa utilizando un horno microondas. La optimización de los parámetros analíticos como la composición del disolvente, el pH y las condiciones de extracción condujeron a límites de detección y cuantificación de melamina de 0,0081 y 0,027 μg mL−1, respectivamente, con un rango lineal de hasta 10 μg mL−1. Los extractos de muestra fortificados con melamina en tres niveles de concentración produjeron una recuperación promedio de 98 ± 6%, que concordó con los resultados obtenidos con un método HPLC–UV de referencia. Diferentes muestras de vajilla plástica de cocina analizadas mediante el método desarrollado y optimizado mostraron concentraciones de melamina en el extracto acuoso de hasta 17 µg mL−1, lo que corresponde a 86,0 mg kg−1 en estos utensilios. Los resultados obtenidos indican que el uso de vajilla plástica de cocina elaborada con melamina puede contaminar los alimentos con este compuesto después de calentarlos en un horno microondas. | en_US |
Affilliation | Universidade Federal Fluminense. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Química. Niterói, RJ, Brasil. / Fundação Oswaldo Cruz. Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | en_US |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Escola Politécnica de Saúde Joaquim Venâncio. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | en_US |
Subject | Fluorescence of Natural Melamine | en_US |
Subject | Melamine Determination | en_US |
Subject | Kitchen Melamine Plastic Ware | en_US |
Subject | HPLC–Fluorescence Detection | en_US |
Subject in Spanish | Fluorescencia de Melamina Natural | en_US |
Subject in Spanish | Determinación de Melamina | en_US |
Subject in Spanish | Utensilios de Cocina de Plástico de Melamina | en_US |
Subject in Spanish | Detección de Fluorescencia por HPLC | en_US |
e-ISSN | 1873-3573 | |