Author | Araujo, Yzila Liziane Farias Maia de | |
Author | Lima, Álvaro Silva | |
Author | Orellana, Sara Cuadros | |
Author | Araujo, E. D. | |
Access date | 2014-10-23T11:20:20Z | |
Available date | 2014-10-23T11:20:20Z | |
Document date | 2011 | |
Citation | Propolis is a natural resin extracted from plants or modified by the honeybee. This resin has antimicrobial action and serves to seal hives and keep the colonies sterile. The aim of this study was to compare the methods of agar diffusion (techniques of the well and disc), evaluating the antibacterial activity of red propolis extract, obtained from São Francisco mouth area, in three dilutions against Staphylococcus aureus (ATCC 12600). The extract of propolis has antibacterial activity against S. aureus, the quantity of 15 μL to best inhibit the microorganism, characterizing dose-dependency. There was no statistically significant difference between the two techniques evaluated, however, may suggest that the diffusion in the well has greater confidence in the results presented in this study. | pt_BR |
ISSN | 1808-2793 | |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/8664 | |
Abstract in Portuguese | A própolis é uma resina natural extraída de vegetais e modificada pelas abelhas melíferas. Esta resina possui ação antimicrobiana e serve para vedar caixas e manter a assepsia da colmeia. O objetivo deste estudo foi comparar os métodos de difusão em agar (técnicas do poço e do disco de papel) avaliando a atividade antibacteriana do extrato de própolis vermelha obtidas na região da foz do rio São Francisco em três diluições frente à Staphylococcus aureus. O extrato hidroalcoólico de própolis vermelha possui atividade antibacteriana frente a S. aureus, sendo a quantidade de 15 μL a que melhor inibiu o microrganismo, caracterizando dose-dependência. Não houve diferença estatística significativa entre as duas técnicas avaliadas, porem, pode sugerir que a técnica de difusão em poço apresenta maior confiabilidade nos resultados apresentados neste estudo. | pt_BR |
Language | por | pt_BR |
Publisher | Associação Sergipana de Ciências | pt_BR |
Rights | open access | pt_BR |
Subject in Portuguese | difusão | pt_BR |
Subject in Portuguese | microrganismo | pt_BR |
Subject in Portuguese | Apis mellifera | pt_BR |
Title | Comparação entre duas técnicas utilizadas no teste de sensibilidade antibacteriana do extrato hidroalcoólico de própolis vermelha | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Sergipe. Laboratório de Cromatografia e Flavor. São Cristóvão,SE, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Tiradentes. Aracaju, SE, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Belo Horizonte, MG, Brasil | pt_BR |
Affilliation | Universidade Federal de Sergipe. Laboratório de Genética e Conservação de Recursos Naturais. São Cristóvão, SE, Brasil | pt_BR |
Subject | diffusion | pt_BR |
Subject | microorganism | pt_BR |
Subject | Apis mellifera | pt_BR |