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ASSESSMENT OF MICROBIOLOGICAL CONTAMINATION OF FRESH, MINIMALLY PROCESSED, AND READY-TO-EAT LETTUCES (LACTUCA SATIVA), RIO DE JANEIRO STATE, BRAZIL
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Laboratório de Produtos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparada e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
This study aimed to assess the microbiological contamination of lettuces commercialized in Rio de Janeiro,
Brazil, in order to investigate detection of norovirus genogroup II (NoV GII), Salmonella spp., total and fecal coliforms,
such as Escherichia coli. For NoV detection samples were processed using the adsorption-elution concentration method
associated to real-time quantitative polymerase chain reaction (qPCR). A total of 90 samples of lettuce including 30
whole fresh lettuces, 30 minimally processed (MP) lettuces, and 30 raw ready-to-eat (RTE) lettuce salads were randomly
collected from different supermarkets (fresh and MP lettuce samples), food services, and self-service restaurants (RTE
lettuce salads), all located in Rio de Janeiro, Brazil, from October 2010 to December 2011. NoV GII was not detected
and PP7 bacteriophage used as internal control process (ICP) was recovered in 40.0%, 86.7%, and 76.7% of those
samples, respectively. Salmonella spp. was not detected although fecal contamination has been observed by fecal coliform
concentrations higher than 102 most probable number/g. E. coli was detected in 70.0%, 6.7%, and 30.0% of fresh, MP,
and RTE samples, respectively. This study highlights the need to improve hygiene procedures at all stages of vegetable
production and to show PP7 bacteriophage as an ICP for recovering RNA viruses’ methods from MP and RTE lettuce
samples, encouraging the evaluation of new protocols that facilitate the establishment of methodologies for NoV detection
in a greater number of food microbiology laboratories.
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