Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/10874
Type
ArticleCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
03 Saúde e Bem-EstarCollections
- IOC - Artigos de Periódicos [12828]
Metadata
Show full item record
BACTÉRIAS TERMOFÍLICAS DO GÊNERO CAMPYLOBACTER EM SUÍNOS DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO
Alternative title
Thermophilic bacteria of the genus Campylobacter Recovered from pigs in the State of Rio de JaneiroAuthor
Affilliation
Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Campinas, SP, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Campinas, SP, Brasil.
Abstract in Portuguese
O gênero Campylobacter pertencente à família Campylobacteriaceae está representado por
bactérias que habitam o trato intestinal em várias espécies de animais e está associado a
doenças de origem alimentar em vários países. Diversos fatores de virulência associados às
espécies desse gênero podem levar à campilobacteriose, que, embora seja autolimitada
em alguns casos, pode ser o gatilho para a Síndrome de Guillain-Barré (SGB). As principais
espécies responsáveis por tornar a campilobacteriose uma zoonose pertencem ao grupo
termofílico, representado pelas espécies C. jejuni, C. coli e C. lari. O C. coli encontra-se
presente na microbiota do sistema gastrintestinal de suínos, que possuem alta importância
socioeconômica em relação ao consumo dessa carne; sendo assim, necessitam de estudos
epidemiológicos em toda a cadeia de produção. O objetivo principal deste estudo foi investigar
a presença de espécies termofílicas em suínos no estado do Rio de Janeiro; para isso
foram coletadas 120 amostras, 100 oriundas de material fecal e 20 de carcaças. O C. coli foi
isolado em 28 amostras de material fecal; entretanto, não foi obtido isolamento proveniente
das carcaças. Embora o índice de colonização detectado neste estudo seja menor que
em outros países, os suínos podem ser um veículo de transmissão da campilobacteriose para
humanos, principalmente quando sua carne é proveniente de abatedouros não fiscalizados.
Abstract
The genus Campylobacter belongs to the family Campylobacteriaceae wich is represented
by bacterias that inhabit the intestinal tract in various species of animals and is associated
with foodborne disease in many countries. Several virulence factors associated
to bacteria of this genus can lead to campylobacteriosis, which although it is self-limited
in some cases may be the trigger for Guillain-Barré syndrome (GBS). The main species
responsible for making campylobacteriosis a zoonosis of great importance to public health
belong to the thermophilic group, represented by C. jejuni, C. coli and C. lari.
C. coli is considered as normal part of intestinal flora of pigs and because of the great
socio-economic importance of the consumption of this meat in Brazil, epidemiological
studies covering the entire production chain are necessary. The aim of this study was to
investigate the presence of thermophilic species in pigs in the state of Rio de Janeiro
where 120 samples were collected, of which 100 originated from fecal material and 20
from carcasses. C. coli was isolated in 28 samples of fecal material, however it was not
isolated from carcasses. Despite the level of colonization detected in this study is lower
then other countries, pork meat can be an important mean of campylobacteriosis transmission
to humans, mainly from non inspected slaughterhouses.
Share