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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/11445
CHEMICAL COMPOSITION AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF LIPPIA SPECIES
gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS)
phenolic content
antioxidant assay
Author
Affilliation
Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil
Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil
Universidade Federal de Juiz de Fora. Faculdade de Farmácia. Núcleo de Pesquisa e Inovação em Ciências da Saúde. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil
Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil
Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil
Universidade Federal de Juiz de Fora. Faculdade de Farmácia. Núcleo de Pesquisa e Inovação em Ciências da Saúde. Juiz de Fora, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisas René Rachou. Laboratório de Química de Produtos Naturais. Belo Horizonte, MG, Brasil
Universidade Federal de Juiz de Fora. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Biologia. Laboratório de Genética. Juiz de Fora, MG, Brasil
Abstract
Chemical composition of the hexanic fraction, antioxidant activity (DPPH assay) and total phenolic content (Folin-Ciocalteau assay) of aerial parts of sixteen Lippia species were determined. Hexanic fraction was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The compounds β- myrcene, limonene, γ-terpinene, linalool, β-caryophyllene, germacrene D, α–copaene, β-bourbunene, β- elemene, aloaromadendrene, bicyclogermacrene, and δ-cadinene appeared in the chemical analysis in most of the Lippia hexanic fraction studied. This fraction showed low radical scavenging activity; however, the ethanolic fraction of Lippia species showed higher radical-scavenging activity than the commercial antioxidant butylated hydroxy toluene (BHT). Total phenolic content of the polar fraction, as gallic acid equivalents, ranged from 105.5 mg/g in Lippia pseudo-thea to 255.4 mg/g in Lippia sericea. The presence of phenolic compounds in the ethanolic fraction of Lippia spp. may also be the major cause of its high radical-scavenging activities.
Keywords
Verbenaceaegas chromatography-mass spectrometry (GC-MS)
phenolic content
antioxidant assay
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