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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/16132
USE OF ESSENTIAL OILS OF THE GENUS CITRUS AS BIOCIDAL AGENTS
Author
Affilliation
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Carlos Chagas. Laboratório de Biologia Celular. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Ciência dos Alimentos. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Química. São Cristovão, SE, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Carlos Chagas. Laboratório de Biologia Celular. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Ciência dos Alimentos. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Ciência dos Alimentos. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Carlos Chagas. Laboratório de Biologia Celular. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Ciência dos Alimentos. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Sergipe. Departamento de Química. São Cristovão, SE, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Química. Lavras, MG, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Carlos Chagas. Laboratório de Biologia Celular. Curitiba, PR, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Ciência dos Alimentos. Lavras, MG, Brasil.
Universidade Federal de Lavras. Departamento de Ciência dos Alimentos. Lavras, MG, Brasil.
Abstract
In this study, the essential oils extracted from the peels of Citrus aurantifolia, Citrus limon and Citrus sinensis
were chemically characterized and quantified. These essential oils and their standards limonene, citral and limonene + citral were evaluated (at concentrations ranging from 500 to 3.91 mL·mL−1) regarding their anti-trypanosome, antifungal and antibacterial activities. The chemical identification and quantification (by GC/FID
and GC/MS) displayed the limonene as the major component of the three essential oils. It did not verified antitrypanosome activity for all treatments. Regarding antimicrobial activity, the results were satisfactory against Gram-negative bacteria (Staphylococcus aureus, Listeria. monocytogenes and Salmonella cholerasuis) and funghi (Aspergillus niger, A. flavus and A. carbonarius), except for the bacterium Pseudomonas aeruginosa, which showed no inhibition for any treatment used.
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