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https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/16814
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2030-01-01
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- IOC - Artigos de Periódicos [12967]
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BOTANICAL ORIGIN AND ARTEPILLIN-C CONTENT OF BRAZILIAN PROPOLIS SAMPLES
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ. Brasil Universidade Federal do Rio de Janeiro. CCMN. Departamento de Geologia. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ. Brasil Universidade Federal do Rio de Janeiro. CCMN. Departamento de Geologia. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição. Laboratório de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição. Laboratório de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ. Brasil Universidade Federal do Rio de Janeiro. CCMN. Departamento de Geologia. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição. Laboratório de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição. Laboratório de Análise de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Propolis quality depends on its botanical origin and the producing bee species. Twenty-one propolis samples from northeast,
southeast and southern Brazil were investigated using palynological and physicochemical techniques. The aim of the present
study was to understand Artepillin-C concentration in the propolis samples in relation to the pollen spectrum and its
phytogeographical origin. The propolis obtained from Baccharis (Asteraceae), occurring mainly in mountain regions of the
southern part of the state of Minas Gerais to the northern part of the state of Paraná, presents a high content of Artepillin-C
and is the most valuable. Nevertheless, Artepillin-C was detected in the propolis samples from localities where Baccharis
plants are growing. It is expected that other plant species of the Asteraceae family, such as Eupatorium, may contribute to
the production of propolis containing a high content of flavonoids.
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