Author | Moura, Carolina Soares de | |
Author | Lollo, Pablo Christiano Barboza | |
Author | Morato, Priscila Neder | |
Author | Esmerino, Erick Almeida | |
Author | Margalho, Larissa Pereira | |
Author | Santos Junior, Valfredo de Almeida | |
Author | Coimbra, Pablo Tavares | |
Author | Capatto, Leandro Pereira | |
Author | Silva, Marcia Cristina da | |
Author | Gomes, Aline dos Santos Garcia | |
Author | Granato, Daniel | |
Author | Bolini, Helena Maria Andre | |
Author | Sant'Ana, Anderson de Souza | |
Author | Cruz, Adriano Gomes da | |
Author | Farfan, Jaime Amaya | |
Access date | 2017-02-16T12:17:12Z | |
Available date | 2017-02-16T12:17:12Z | |
Document date | 2016 | |
Citation | MOURA, Carolina Soares de et al. Assessment of antioxidant activity, lipid profile, general biochemical and immune system responses of Wistar rats fed with dairy dessert containing lactobacillus acidophilus La-5. Food Research International, v. 90, p. 275–280, Dec. 2016. | |
ISSN | 0963-9969 | |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/17833 | |
Description | Produção científica do Laboratório de Estudos Integrados em Protozoologia (vigente até jan/2023). | pt_BR |
Language | eng | en_US |
Publisher | Elsevier | |
Rights | restricted access | |
Title | Assessment of antioxidant activity, lipid profile, general biochemical and immune system responses of Wistar rats fed with dairy dessert containing lactobacillus acidophilus La-5 | en_US |
Type | Article | |
DOI | 10.1016/j.foodres.2016.10.042 | |
Abstract | The viability and survival of Lactobacillus acidophilus La5 under in vitro simulated gastrointestinal in probiotic dairy dessert was assessed. In addition, the effects of regular consumption of the dessert (5 g/day) on the lipid profile, immune system, and antioxidant/biochemical status of Wistar rats were also evaluated after 2 weeks of treatment. Adequate counts of L. acidophilus La-5 were observed regards the viability and gastrointestinal conditions. The probiotic dairy dessert was efficient in reducing the LDL-cholesterol, triacylglycerol and increased the HDL-cholesterol in serum. Aspartate amino transferase, alanine aminotransferase, total protein, albumin, heat shock proteins, immune system responses, and blood-cells counts (monocyte, lymphocyte, neutrophil and leucocyte) were not affected (p > 0.05) after 15 days of treatment. Overall, the probiotic dairy dessert may be a viable alternative to enhance the blood lipid profile and could be used to improve the antioxidant defenses. | en_US |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil. | |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil / Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil. | |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil. | |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil. | |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil. | |
Affilliation | Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil. | |
Affilliation | Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | |
Affilliation | Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Instituto de Tecnologia. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil. | |
Affilliation | Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | |
Affilliation | Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Estudos Integrados em Protozoologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | |
Affilliation | Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil. | |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil. | |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil. | |
Affilliation | Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil. | |
Affilliation | Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil. | |
Subject | Antioxidant defense | en_US |
Subject | Immune system | en_US |
Subject | Probiotic bacteria | en_US |
Subject | Dairy dessert | en_US |
e-ISSN | 1873-7145 | |
Embargo date | 2030-01-01 | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 02 Fome zero e agricultura sustentável | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 03 Saúde e Bem-Estar | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 09 Indústria, inovação e infraestrutura | |