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2030-01-01
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- IOC - Artigos de Periódicos [12337]
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ASSESSMENT OF ANTIOXIDANT ACTIVITY, LIPID PROFILE, GENERAL BIOCHEMICAL AND IMMUNE SYSTEM RESPONSES OF WISTAR RATS FED WITH DAIRY DESSERT CONTAINING LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS LA-5
Sistema imunológico
Bactérias probióticas
Sobremesa de laticínios
Author
Affilliation
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil / Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Estudos Integrados em Protozoologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil / Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Estudos Integrados em Protozoologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Abstract
The viability and survival of Lactobacillus acidophilus La5 under in vitro simulated gastrointestinal in probiotic
dairy dessert was assessed. In addition, the effects of regular consumption of the dessert (5 g/day) on the lipid
profile, immune system, and antioxidant/biochemical status of Wistar rats were also evaluated after 2 weeks
of treatment. Adequate counts of L. acidophilus La-5 were observed regards the viability and gastrointestinal conditions.
The probiotic dairy dessert was efficient in reducing the LDL-cholesterol, triacylglycerol and increased the
HDL-cholesterol in serum. Aspartate amino transferase, alanine aminotransferase, total protein, albumin, heat
shock proteins, immune system responses, and blood-cells counts (monocyte, lymphocyte, neutrophil and leucocyte)
were not affected (p N 0.05) after 15 days of treatment. Overall, the probiotic dairy dessert may be a viable
alternative to enhance the blood lipid profile and could be used to improve the antioxidant defenses.
Keywords in Portuguese
Defesa antioxidanteSistema imunológico
Bactérias probióticas
Sobremesa de laticínios
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