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Title: Assessment of antioxidant activity, lipid profile, general biochemical and immune system responses of Wistar rats fed with dairy dessert containing Lactobacillus acidophilus La-5
Authors: Moura, C. S.
Lollo, P. C. B.
Morato, P. N.
Esmerino, E. A.
Margalho, L. P.
Santos Junior, V. A.
Coimbra, P. T.
Capatto, L. P.
Silva, M. C.
Gomes, A. S. Garcia
Granto, D.
Bolini, H. M. A.
Sant`Ana, A. S.
Cruz, A. G.
Amaya-Farfan, Jaime
Affilliation: Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil / Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade Federal da Grande Dourados. Dourados, MS, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Estudos Integrados em Protozoologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Instituto Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de Campinas. Faculdade de Engenharia de Alimentos. Campinas, SP, Brasil.
Abstract: The viability and survival of Lactobacillus acidophilus La5 under in vitro simulated gastrointestinal in probiotic dairy dessert was assessed. In addition, the effects of regular consumption of the dessert (5 g/day) on the lipid profile, immune system, and antioxidant/biochemical status of Wistar rats were also evaluated after 2 weeks of treatment. Adequate counts of L. acidophilus La-5 were observed regards the viability and gastrointestinal conditions. The probiotic dairy dessert was efficient in reducing the LDL-cholesterol, triacylglycerol and increased the HDL-cholesterol in serum. Aspartate amino transferase, alanine aminotransferase, total protein, albumin, heat shock proteins, immune system responses, and blood-cells counts (monocyte, lymphocyte, neutrophil and leucocyte) were not affected (p N 0.05) after 15 days of treatment. Overall, the probiotic dairy dessert may be a viable alternative to enhance the blood lipid profile and could be used to improve the antioxidant defenses.
Keywords: Antioxidant defense
Immune system
Probiotic bacteria
Dairy dessert
keywords: Defesa antioxidante
Sistema imunológico
Bactérias probióticas
Sobremesa de laticínios
Issue Date: 2016
Publisher: Elsevier
Citation: MOURA, C. S. et al. Assessment of antioxidant activity, lipid profile, general biochemical and immune system responses of Wistar rats fed with dairy dessert containing Lactobacillus acidophilus La-5. Food Research International, v.90, p.275–280, Dec. 2016.
ISSN: 0963-9969
Copyright: restricted access
Appears in Collections:IOC - Artigos de Periódicos

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