Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/19776
Type
ThesisCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
Metadata
Show full item record
A EDUCAÇÃO DO JECA: CIÊNCIA, DIVULGAÇÃO CIENTÍFICA E AGROPECUÁRIA NA REVISTA CHÁCARAS E QUINTAIS (1909-1948)
Agronomia
Ciências biomédicas
Ciências biológicas
Publicação seriada
Weltman, Wanda Latmann | Date Issued:
2008
Alternative title
The Education of Jeca: science, scientific diffusion and farming in the magazine 'Chácaras e Quintais' - 1909-1948Author
Advisor
Comittee Member
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Casa de Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
O presente trabalho analisa as práticas de divulgação científica desenvolvidas por cientistas pertencentes a instituições brasileiras de ensino e pesquisa nas áreas de agronomia, ciências biomédicas e biológicas, bem como a órgãos governamentais vinculados à agropecuária, no período de 1909 a 1948. Esses cientistas dedicaram parte de seu tempo a divulgar seus conhecimentos em periódicos voltados para a agropecuária. Privilegia-se, portanto na análise, um grupo de cientistas que pensaram e atuaram nas questões relativas à agricultura e à pecuária no Brasil. Neste estudo analisa-se a revista agrícola “Chácaras e Quintaes”, devido à importância que teve na área, ao longo de sessenta e um anos de publicação e aos cientistas que nela publicaram. A revista foi escolhida não apenas como fonte, mas como objeto de estudo, procurando-se entender seu papel na articulação entre cientistas e políticas agrícolas. Um dos enfoques adotados se refere ao papel dos cientistas, em sua atividade de divulgação, nesse meio específico, em como desenvolveram esse aspecto de suas atividades e para que público ou públicos se dirigiram. Procura-se apresentar uma visão mais geral da revista, informando quem publicava, sobre que temas, que assuntos foram priorizados e quais foram os autores que mais publicaram no período. Atenção especial é dedicada ao tema de maior incidência no periódico, a avicultura, que é apresentada à luz de diferentes enfoques científicos. Sugere-se que, mais do que um meio de divulgação, “Chácaras e Quintaes”, se constituiu como ponto de convergência de múltiplos interesses e meio importante na formação da identidade dos autores que nela colaboraram.
Abstract
This work analyzes the practices of scientific diffusion developed by scientists affiliated to Brazilian research and learning institutions in the fields of agronomy, biomedical and biological sciences, and to governmental agencies related to agriculture, in the 1909-1948 period. Those scientists spent part of their time diffusing their knowledge in periodicals devoted to agriculture and stock raising. Privilege, thus, is given to a group of scientists who studied and brought into action agriculture and stock raising issues in Brazil. The agricultural periodical “Chácaras e Quintais” is analyzed, due to its relevance to the area during its sixty one years of publication, and due to the scientists who published their papers in it. The periodical was chosen not only as a source, but also as an object of study, in an attempt to understand its role in the relation between scientists and agricultural policies. One of the approaches undertaken refers to the role played by scientists, through their diffusion activity, in this specific field, how they developed this aspect of their activities and what the target audience was. An overall view of the periodical is pursued, providing information on authors, subjects, and high priority topics in the period. Special attention is given to poultry, the subject of higher incidence, presented according to different scientific approaches. It is suggested that “Chácaras e Quintaes”, more than an instrument for dissemination, has turned into a point of convergence for various interests and a relevant tool for the formation of identity of the authors who have been collaborators on the periodical.
Keywords in Portuguese
História da divulgação científicaAgronomia
Ciências biomédicas
Ciências biológicas
Publicação seriada
Share