Author | Rona, Maria Stella S. | pt_BR |
Author | Novak, Franz Reis | pt_BR |
Author | Portilho, Márcia | pt_BR |
Author | Pelissari, Francieli Maria | pt_BR |
Author | Martins, Ana Beatriz Tozzo | pt_BR |
Author | Matioli, Graciette | pt_BR |
Access date | 2010-08-23T16:00:16Z | |
Available date | 2010-08-23T16:00:16Z | |
Document date | 2008 | |
Citation | RONA, Maria Stella S. et al. Efeito do tempo e da temperatura de estocagem nas determinações de acidez, cálcio, proteínas e lipídeos de leite de doadoras de bancos de leite humano. Rev. bras. saúde matern. infant, Recife, v. 8, n. 3, p. 257-263, 2008. | pt_BR |
ISSN | 1519-3829 | pt_BR |
URI | https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/212 | |
Abstract in Portuguese | Objetivos: verificar o efeito de três condições de
estocagem sobre a acidez do leite humano ordenhado,
bem como determinar os seguintes constituintes do leite:
gordura, sólidos totais, cinzas, cálcio e proteínas totais.
Métodos: as amostras foram obtidas a partir de
doadoras do Banco de Leite Humano do Hospital
Universitário de Maringá, Paraná, Brasil (n=37).
Foram determinados os conteúdos de gordura, proteína,
sólidos totais, cinzas e cálcio, além da determinação da
acidez. O protocolo de pesquisa incluiu três condições
de estocagem: tempo zero, 4h à temperatura ambiente e
24h sob refrigeração.
Resultados: as concentrações médias de nutrientes
encontradas eram comparáveis àquelas descritas em
leite de nutrizes de outros países ou de outras regiões do
país e adequadas para a alimentação de recém-nascidos.
Os dados de acidez demonstraram alta variabilidade
interindividual para as condições de estocagem à 4h e
24h, o que não aconteceu na estocagem imediata (0h).
Observou-se fraca correlação entre as variáveis acidez e
concentração de proteína, bem como entre acidez e teor
de cálcio.
Conclusões: a acidez não influenciou a concentração desses nutrientes, nas condições de estocagem
estudadas, e que a melhor forma de se preservar o leite
humano foi congelá-lo imediatamente após sua
obtenção. | pt_BR |
Sponsorship | CNPq | |
Language | por | pt_BR |
Publisher | Instituto Materno Infantil de Pernambuco | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Políticas de
Saúde. Instituto Fernandes Figueira da Fundação Oswaldo
Cruz. Recomendações técnicas para o funcionamento de
bancos de leite humano. 3. ed. Brasília, DF; 1998. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Schanler RJ. Suitability of human milk for the low-birthweight infant. Clin Perinatol. 1995; 22: 207-22. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Lamounier JA, Vieira GO, Gouvêa LC. Composição do leite
materno: fatores nutricionais. In: Rego JD, editor.
Aleitamento materno. São Paulo: Atheneu; 2001. p. 47-58. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Lamounier JA, Leão E. Estratégias para aumentar a prática
da amamentação. J Pediatr. (Rio J) 1998; 74: 355-6. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Hamosh M, Ellis LA, Pollock DR, Henderson TR, Hamosh
P. Breastfeeding and the working mother: effect of time and
temperature of short-term storage on proteolysis, lipolysis
and bacterial growth in milk. Pediatrics. 1996; 97: 492-8. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Almeida JAG. Amamentação: um híbrido natureza-cultura.
Rio de Janeiro: FIOCRUZ; 1999. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Galhardo ANSM, Araújo WMC, Borgo LA. Acidez Dornic
como parâmetro de qualidade em bancos de leite humano.
Hig Alim. 2002; 16: 16-27. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Moura, EC. Nutrição. In: Carvalho, MR, Tamez, RN,
editores. Amamentação: bases científicas para a prática
profissional. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan; 2002. p.
60-87. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Hamosh M, Henderson TR, Ellis LA, Mao J, Hamosh P.
Digestive enzimes in human milk: stability at suboptimal
storage temperatures. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 1997;
24: 38-43. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Silva VG. Normas técnicas para bancos de leite humano:
uma proposta para subsidiar a construção de boas práticas
[doutorado]. Rio de Janeiro: Instituto Fernandes Figueira da
Fundação Oswaldo Cruz; 2004. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Lucas A, Gibbs JAH, Lyster RL, Baum JD. Crematocrit:
simple clinical technique for estimating fat concentration
and energy value of human milk. BMJ. 1978; 1: 1018-20. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Wang CD, Chu PS, Mellen BG, Shenai JP. Creamatocrit and
the nutrient composition of human milk. J Perinatol. 1999;
19: 343-6. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Góes HCA, Torres AG, Donangelo CM, Trugo NMF.
Nutrient composition of banked human milk in Brazil and
influence of processing on zinc distribuition in milk fractions. Nutrition. 2002; 18: 590-4. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Gindler EM, King JD. Rapid colorimetric determination of
calcium in biologic fluids with methylthymol blue. Am J
Clin Pathol. 1972; 58: 376-82. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Keller RP, Neville MC. Determination of total protein in
human milk: comparison of methods. Clin Chem. 1986; 32:
120-3. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Lowry OH, Rosebrough NJ, Farr AL, Randall RJ. Protein
measurement with the folin phenol reagent. J Biol Chem.
1951; 193: 265-75. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Conover WJ. Pratical nonparametric statistics. New York:
John Wiley; 1999. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Campos H. Estatística experimental não-paramétrica.
Piracicaba: ESALQ; 1983. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Jensen RG, Bitman J, Carlson SE, Couch SC, Hamosh M,
Newbwerg DS. In: Jensen RG, editor. Handbook of milk
composition. San Diego: Academic Press; 1995. p. 495-
542. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Trugo NMF, Donangelo CM, Koury JC, Silva MIB, Freitas
LA. Concentration and distribution pattern of selected
micronutrients in preterm and term milk from urban
Brazilian mothers during early lactation. Eur J Clin Nutr.
1988; 42: 497-507. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Mayans E, Martell M. Control de calidad de la leche
materna. Arch Argent Pediatr. 1999; 97: 109-15. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Neville MC. Volume and caloric density of human milk. In:
Jensen RG, editor. Handbook of milk composition.
Califórnia: Academic Press; 1995. p. 99-113. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Newburg DS, Neubauer SH. Carbohydrates in milks:
analysis, quantities and significance. In: Jensen RG, editor.
Handbook of milk composition. Califórnia: Academic
Press; 1995. p. 273-350. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Atkinson S, Alston-Mills B, Lonnerdal B, Neville MC.
Major minerals and ionic constituints of human and bovine
milks. In: Jensen RG, editor. Handbook of milk composition. Califórnia: Academic Press; 1995. p. 593-621. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Allen JC, Séller RP, Archer P, Neville MC. Studies in
human lactation: milk composition and daily secretion rates
of macronutrients in the first year of lactation. Am J Clin
Nutr. 1991; 54: 69-80. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Casey CE, Smith A, Zhang P. Microminerals in human and
animal milks. In: Jensen RG, editor. Handbook of milk
composition. Califórnia: Academic Press; 1995. p. 622-74. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Koletzko B, Rodriguez-Palmero M. Polyunsaturated fatty
acids in human milk and their role in early infant development. J Mammary Gland Biol Neoplasia. 1999; 4: 269. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Lammi-Keefe CJ, Ferris AM, Jensen RG. Changes in human
milk at 0600, 1000, 1400, 1800 and 2200h. J Pediatr
Gastroenterol Nutr. 1990; 11: 83-6. | |
xmlui.metadata.dc.relation.isbasedon | Covas MC, Alda E, Baeza A, Ferrer L, Ferrandez C.
Almacenamiento de leche humana: su influencia em la
composición química y desarrollo bacteriano en tres
momentos de la lactancia. Arch Argent Pediatr. 2000; 98:
92-98. | |
Rights | open access | |
Subject in Portuguese | Aleitamento Materno | pt_BR |
Subject in Portuguese | Controle de Qualidade | pt_BR |
Subject in Portuguese | Leite Humano | pt_BR |
Subject in Portuguese | Valor Nutritivo | pt_BR |
Title | Efeito do tempo e da temperatura de estocagem nas determinações de acidez, cálcio, proteínas e lipídeos de leite de doadoras de bancos de leite humano | pt_BR |
Alternative title | Effect of storage time and temperature on the acidity, calcium, protein and lipid content of milk from human milk banks | pt_BR |
Type | Article | pt_BR |
Abstract | Objectives: to verify the effect of three storage
conditions on human milk acidity and to determine
the quantity of lipids, total solids, ash, calcium, and
total proteins.
Methods: the sample comprised healthy milk
donors to the Human Milk Bank of the University
Hospital of Maringá (n=37), State of Paraná, Brazil.
The quantities of lipids, protein, total solids, ash and
calcium were measured, as well as acidity. The study
protocol included three storage conditions: time zero,
after 4h storage at room temperature and after 24h
under refrigeration.
Results: the average concentrations of nutrients
found in this study were comparable to those
described in milk from lactating mothers of developed
countries or other Brazilian regions, which is suitable
for feeding newborns. As for acidity, variations were
observed between individuals for the storage conditions involving 4h and 24h, which did not occur for
the condition of 0h. A weak correlation between the
variables of acidity and protein content was observed,
as well as for acidity and calcium.
Conclusions: the acidity does not have a significant influence on the concentration of the nutrients,
at least under the storage conditions studied here. The
best way to preserve human milk is to freeze it immediately after collection. | |
Affilliation | Universidade Estadual de Maringá. Hospital Universitário. Maringá, PR, Brasil | |
Affilliation | Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Fernandes Figueira. Rio de Janeiro, RJ, Brasil | |
Affilliation | Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Farmácia e Farmacologia. Maringá, PR, Brasil | |
Affilliation | Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Engenharia de Alimentos. Maringá, PR, Brasil | |
Affilliation | Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Estatística. Maringá, PR, Brasil | |
Affilliation | Universidade Estadual de Maringá. Departamento de Farmácia e Farmacologia. Maringá, PR, Brasil | |
Subject | Breastfeeding | |
Subject | Quality Control | |
Subject | Human
Milk | |
Subject | Nutritional Value | |
DeCS | Aleitamento Materno | |
DeCS | Controle de Qualidade | |
DeCS | Leite Humano | |
DeCS | Valor Nutritivo | |
xmlui.metadata.dc.subject.ods | 02 Fome zero e agricultura sustentável | |