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Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
- COC - Artigos de Periódicos [1192]
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CIÊNCIA, POSITIVISMO E AGRICULTURA UMA ANÁLISE DO MINISTÉRIO DA AGRICULTURA, INDÚSTRIA E COMÉRCIO NA PRIMEIRA REPÚBLICA
Alternative title
Science, Positivism and agriculture an analysis of the Brazilian Ministry of Agriculture, Industry and Commerce in the First RepublicAffilliation
"Sem afiliação".
Fundação Oswaldo Cruz. Casa de Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Casa de Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil
Abstract in Portuguese
Este artigo analisa a criação do Ministério da Agricultura, Indústria e Comércio (MAIC) em 1909 e as atividades exercidas no interior de algumas de suas agências. A partir da criação do MAIC, os institutos recémestabelecidos e os que passaram à sua tutela, como o Jardim Botânico e o Museu Nacional, assumiram uma orientação utilitária, para o desenvolvimento e modernização da agricultura nacional. Sugerimos que os valores
positivistas de progresso e de defesa de uma ciência aplicada possuíram papéis chave na criação do MAIC e nas atividades dos seus institutos.
Abstract
This article analyses the creation of the Ministry of Agriculture, Industry and Commerce (MAIC) in 1909, as well as the scientific activities inside some of its agencies. With the creation of MAIC, the newly created institutes and those which were transferred to its responsibility (ex. Botanic Garden and National Museum) assumed an utilitarian orientation with the objective of modernizing and developing the national agriculture. We suggest that the positivist values regarding progress and the important role of applied
sciences had key in the creation of MAIC and in the activities of its agencies.
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