Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/26516
Type
ThesisCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
03 Saúde e Bem-EstarCollections
Metadata
Show full item record
INFLUÊNCIA DA SUPLEMENTAÇÃO DE ÁCIDOS GRAXOS POLI-INSATURADOS ÔMEGA-3 NOS PERFIS DE CITOCINAS E LIPÍDICO DE PACIENTES PORTADORES DE CARDIOPATIA CHAGÁSICA CRÔNICA
Doença de Chagas
Cardiomiopatia Chagásica
Avaliação Nutricional
Silva, Paula Simplicio da | Date Issued:
2017
Author
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Infectologia Evandro Chagas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
Introdução: A Cardiopatia Chagásica Crônica (CCC) é uma cardiopatia de caráter inflamatório, que ocorre em cerca de 30% dos pacientes infectados pelo protozoário Trypanosoma cruzi. A progressão para estágios mais avançados da CCC está associada à resposta imune dos indivíduos infectados, com produção de citocinas pró-inflamatórias e inibição de citocinas anti-inflamatórias. Alguns nutrientes estão relacionados com a inibição e/ou estímulo da produção de citocinas, entre eles os ácidos graxos poli-insaturados (PUFAs - Polyunsaturated fatty acids). Porém, são escassos os estudos que avaliam o estado nutricional de pacientes com doença de Chagas e não há na literatura dados sobre o consumo alimentar e suplementação de PUFAs nessa população. Objetivo: avaliar o efeito da suplementação de ácidos graxos poli-insaturados ômega-3 no perfil de citocinas e no perfil lipídico em pacientes portadores de CCC. Métodos: Foi realizado um ensaio clínico randomizado, duplo-cego, em maiores de 18 anos, ambos os sexos, portadores de CCC. Os pacientes foram divididos em dois grupos e receberam por um período de 8 semanas, cápsulas de ômega \2013 3 (1,8g de EPA e 1,2g de DHA) ou placebo (cápsulas de óleo de milho) Foram avaliados, no início e no final do estudo, parâmetros antropométricos, consumo alimentar, glicemia de jejum, colesterol total, triglicerídeos, HDL-c, LDL-c, VLDL-c e os marcadores inflamatórios (IL-1\03B2, IL-4, IL-6, IL-8, IL-10, IL-17\03B1, IL-33 TNF-\03B1 e IFN-\03B3). Resultados: Foram incluídos no estudo 42 pacientes (21 no grupo ômega-3 e 21 no grupo placebo). Houve redução nos níveis de triglicerídeos (-21.1 vs. -4.1; p=0.05) e melhora nos níveis da citocina anti-inflamatória IL-10 (-10.6 vs. -35.7; p=0.01) no grupo ômega-3. Não houve alteração significativa na avaliação do consumo alimentar, parâmetros antropométricos e demais marcadores inflamatórios e bioquímicos. Conclusão: Este estudo demonstrou que a suplementação com ácidos graxos poli-insaturados ômega-3 melhorou o perfil inflamatório e de lipídeos em portadores de CCC. Esses resultados evidenciam que a suplementação com ômega-3 PUFAs pode ser considerada como uma nova estratégia na atenção ao portador de CCC.
Abstract
Background: Chronic Chagasic Cardiopathy (CCC) is an inflammatory heart disease that occurs in about 30% of the patients infected by the protozoan Trypanosoma cruzi. In CCC there is an important immune response with the production of proinflammatory cytokines and inhibition of anti-inflamma-tory cytokines, which are related to the progression of the disease. Some nutrients are related to the inhibition and / or stimulation of the production of cytokines, among them polyunsaturated fatty acids (PUFAs). However, there are few studies evaluating the nutritional status of patients with Chagas' disease and there are no data on dietary intake and PUFAs supplementation in this population in the literature. Objective: To evaluate the effect of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation on cytokine profile and lipid profile in patients with CCC. Methods: A randomized, double-blind clinical trial was conducted in 18-year-old men and women with CCC. The patients were divided into two groups and received, for a period of 8 weeks, omega - 3 capsules (1.8g EPA and 1.2g DHA) or control (corn oil capsules). Anthropometric parameters, dietary intake, fasting glycaemia, total cho-lesterol, triglyceride, HDL-c, LDL-c, VLDL-c and inflammatory markers (IL-1\03B2, IL-4, IL-6, IL-8, IL-10, IL-17\03B1, IL-33 TNF-\03B1 e IFN-\03B3) were measured before and after the study Results: Forty-two patients (21 in the omega-3 group and 21 in the placebo group) were included in the study. There was a reduction in triglyceride levels (-21.1 vs. -4.1, p = 0.05) and improvement in IL-10 levels (-10.6 vs. -35.7, p = 0.01) in the omega-3 group. There was no significant change in food consumption, anthro-pometric parameters and other inflammatory and biochemical markers. Conclusion: This study demonstrated that supplementation with omega-3 polyunsaturated fatty acids improved the inflam-matory and lipid profile in patients with CCC. These results show that supplementation with omega-3 PUFAs may be considered as a new strategy in the care of patients with CCC.
Keywords in Portuguese
Trypanosoma CruziDoença de Chagas
Cardiomiopatia Chagásica
Avaliação Nutricional
Share