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- IOC - Artigos de Periódicos [12980]
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CHARACTERIZATION OF ASPERGILLUS SPECIES BASED ON FATTY ACID PROFILES
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Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Microbiologia e Imunologia Veterinária. Seropédica, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Microbiologia e Imunologia Veterinária. Seropédica, RJ, Brasil.
Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Rio Cuarto, Córodba, Argentina.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Microbiologia e Imunologia Veterinária. Seropédica, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Seropédica, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Microbiologia e Imunologia Veterinária. Seropédica, RJ, Brasil.
Universidad Nacional de Río Cuarto. Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales. Rio Cuarto, Córodba, Argentina.
Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Departamento de Microbiologia e Imunologia Veterinária. Seropédica, RJ, Brasil.
Abstract
Cellular fatty acid (FA) composition was utilized as a taxonomic tool to discriminate between different Aspergillus
species. Several of the tested species had the same FA composition and different relative FA concentrations. The
most important FAs were palmitic acid (C16:0), estearic acid (C18:0), oleic acid (C18:1) and linoleic acid (C18:2),
which represented 95% of Aspergillus FAs. Multivariate data analysis demonstrated that FA analysis is a useful tool
for differentiating species belonging to genus Aspergillus. All the species analyzed showed significantly FA acid
profiles (p < 0.001). Furthermore, it will be possible to distinguish among Aspergillus spp. in the Flavi Section. FA
composition can serve as a useful tool for the identification of filamentous fungi.
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