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SUSCEPTIBILIDADE ANTIMICROBIANA DE SALMONELLA SPP. ISOLADAS DE FAZENDAS DE CARCINICULTURAS NO ESTADO DO CEARÁ
Alternative title
Antimicrobial susceptibility of Salmonella isolated from shrimp farms in Ceará State, BrazilAuthor
Affilliation
Universidade Federal do Ceará. Instituto de Ciências do Mar. Fortaleza, CE, Brasil
Universidade Federal do Ceará. Instituto de Ciências do Mar. Fortaleza, CE, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal do Ceará. Centro de Ciências Agrárias. Fortaleza, CE, Brasil / Universidade Federal do Ceará. Instituto de Ciências do Mar. Fortaleza, CE, Brasil.
Universidade Federal do Ceará. Instituto de Ciências do Mar. Fortaleza, CE, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal do Ceará. Centro de Ciências Agrárias. Fortaleza, CE, Brasil / Universidade Federal do Ceará. Instituto de Ciências do Mar. Fortaleza, CE, Brasil.
Abstract in Portuguese
O uso convencional de antibióticos, principalmente em cultivos intensivos, tem aumentado a resistência
antimicrobiana, selecionando patógenos resistentes. Este trabalho objetivou testar a susceptibilidade antimicrobiana de 23
cepas de Salmonella spp., isoladas de água, sedimento e camarão, de quatro fazendas de carcinicultura no Estado do Ceará,
a diferentes antimicrobianos comerciais. Os sorovares testados frente aos antibióticos foram Salmonella Newport 14 (61%),
Salmonella Anatum 05 (22%), Salmonella Albany 03 (13%) e Salmonella Soahanina 01 (4%). As cepas isoladas apresentaram
perfil de resistência à tetraciclina de 39% e sensibilidade intermediária de 61%. Para o ácido nalidíxico, a resistência ficou em
17% e para a gentamicina em 04%. Perfil de multirresistência foi observado em 03 (13%) sorovares de Salmonella Albany e 01
(04%) de Salmonella Newport. Os resultados obtidos alertam quanto ao uso indiscriminado de antibióticos na carcinicultura,
prática que contribui para a seleção de linhagens resistentes a estes antimicrobianos normalmente empregados no combate a
infecções alimentares humanas.
Abstract
The conventional use of antibiotics, particularly in intensive aquaculture systems, has led to the increase of microbial
resistance through pathogen selection. This study tested the antimicrobial susceptibility of 23 Salmonella strains isolated from
water, sediment and shrimp muscle, at four shrimp farms in Ceará State, Brazil. The tested sorovars to antimicrobials were:
Salmonella Newport 14 (61%), Salmonella Anatum, 5 (22%), Salmonella Albany 3 (13%) and Salmonella Soahanina 1 (4%).
Results showed the following resistance profiles: tetracycline - resistance of 35% and intermediate sensitivity of 61%; nalidix
acid - resistance of 17%; and gentamicin - resistance of 4%. Multiresistance profile was observed in three (13%) sorovars of
Salmonella Albany and one (4%) sorovar of Salmonella Newport. These results show an evidence of antibiotics indiscriminate
use by shrimp farmers and how it can contribute to the raise of bacteria strains resistant to antimicrobials usually used as a
treatment of human food poisoning.
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