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PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS AND CONTENT OF B-COMPLEX VITAMINS: AN EXPLORATORY STUDY OF BEE POLLEN FROM SOUTHERN BRAZILIAN STATES
Parâmetros Físico-Químicos
Vitaminas do complexo B
Origem botânica
Quimiometria
Parámetros físico-químicos
Vitaminas del complejo B
Origen botánico
Quimiométricos
Alternative title
Parámetros físico-químicos y contenido de vitaminas del complejo B: un estudio exploratorio del polen apícola del sur de BrasilAuthor
Affilliation
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Laboratório de Geologia Marinha. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Geologia. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Agronomia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Estadual de Ponta Grossa. Departamento de Engenharia de Alimentos. Ponta Grossa, PR, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Laboratório de Geologia Marinha. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Departamento de Geologia. Laboratório de Palinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Morfologia e Morfogênese Viral. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Agronomia. Porto Alegre, RS, Brasil.
Universidade de São Paulo. Escola de Ciências Farmacêuticas. Departamento de Alimentos e Nutrição Experimental. São Paulo, SP, Brasil.
Abstract
This study aimed to determine the presence of B-complex vitamins and some physicochemical parameters in bee pollen samples from the southern Brazilian states of Paraná, Santa Catarina and Rio Grande do Sul and, then, to identify their correlations with the geographical and botanical origin of the samples using multivariate statistical techniques. B-complex vitamins were determined by HPLC and mean contents were 0.79 mg/100 g (vitamin B1), 0.88 mg/100 g (vitamin B2), 5.31 mg/100 g (sum of vitamin B3 vitamers) and 4.42 mg/100 g (sum of B6 vitamers). The physicochemical parameters of the samples were consistent with those reported in the literature. The results showed that bee pollen is an important source of B-complex vitamins and multivariate statistical exploratory techniques suggested its nutritional content should be evaluated locally.
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El objetivo de este estudio fue determinar la presencia de vitaminas del complejo B y algunos parámetros físico-químicos en muestras de polen apícola oriundas de los Estados del Sur de Brasil (Paraná, Santa Catarina y Rio Grande do Sul); y correlacionar estos resultados con el origen botánico y geográfico, usando un análisis estadístico multivariado.
Las vitaminas del complejo B fueron determinadas por HPLC y su contenido fue de 0,79 mg/100 g (vitamina B1); 0,88 mg/100 g (vitamina B2); 5,31 mg/100 g (suma de los compuestos de vitamina B3); y 4,42 mg/100 g (suma de los compuestos de vitamina B6). Los parámetros físico-químicos de las muestras fueron consistentes con los reportados en la literatura. Los resultados mostraron que el polen apícola fue una fuente importante de vitaminas del complejo B, y las técnicas multivariadas sugirieron que su contenido nutricional debe ser evaluado localmente.
Keywords in Portuguese
Pólen de abelhaParâmetros Físico-Químicos
Vitaminas do complexo B
Origem botânica
Quimiometria
Keywords in Spanish
Polen apícolaParámetros físico-químicos
Vitaminas del complejo B
Origen botánico
Quimiométricos
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