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EVALUATION OF SKIMMED MILK FLOCCULATION METHOD FOR VIRUS RECOVERY FROM TOMATOES
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Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparativa e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Laboratório de Virologia. Niterói, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparativa e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Imunologia. Laboratório de Vacinas Virais, Biofarmacêuticos e Cultura Celular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Setor de Alimentos. Laboratório de Alimentos e Saneantes. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Setor de Alimentos. Laboratório de Alimentos e Saneantes. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Setor de Alimentos. Laboratório de Alimentos e Saneantes. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparativa e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Laboratório de Virologia. Niterói, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparativa e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Imunologia. Laboratório de Vacinas Virais, Biofarmacêuticos e Cultura Celular. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Setor de Alimentos. Laboratório de Alimentos e Saneantes. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Setor de Alimentos. Laboratório de Alimentos e Saneantes. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Departamento de Microbiologia. Setor de Alimentos. Laboratório de Alimentos e Saneantes. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Virologia Comparativa e Ambiental. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Abstract
This study aimed to evaluate the elution-concentration methodology based on skimmedmilk flocculation from three varieties of tomatoes (Solanum lycopersicum L. [globe], Solanumlycopersicum var. cerasiforme [cherry] and hybrid cocktail [grape tomato]) for further moni-toring of field samples. Spiking experiments were performed to determine the success rateand efficiency recovery of human norovirus (NoV) genogroup II, norovirus murine-1 (MNV-1)used as sample process control virus and human adenovirus (HAdV). Mean values of 18.8%,2.8% and 44.0% were observed for NoV GII, MNV-1 and HAdV, respectively with differencesaccording to the types of tomatoes, with lower efficiency for cherry tomatoes. Analysis of90 samples, obtained at commercial establishments in the metropolitan region of Rio deJaneiro State, revealed 4.5% positivity for HAdV. Bacterial analysis was also performed withno detection of Salmonella spp., L. monocytogenes and fecal coliforms. Data demonstrated thatthe skimmed milk flocculation method is suitable for recovering HAdV from tomatoes andhighlights the need for considering investigation in order to improve food safety.
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