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LIPID DROPLET LEVELS VARY HETEROGENEOUSLY IN RESPONSETO SIMULATED GASTROINTESTINAL STRESSES IN DIFFERENT PROBIOTIC SACCHAROMYCES CEREVISIAE STRAINS
Saccharomyces cerevisiae
Probiotics
Lipid droplets
Lipid droplets
Stress resistance
Author
Affilliation
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Microbiologia Paulo Goés. Laboratório de Glicobiologia de Eucariotos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina. Laboratório de Dermatologia e Imunodeficiências. São Paulo, SP, Brasil / University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Bioquímica Médica Leopoldo de Meis. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Pesagro-Rio. Niterói, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Pesquisa Clinica Evandro Chagas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Microbiologia Paulo Goés. Laboratório de Glicobiologia de Eucariotos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Bioquímica Médica Leopoldo de Meis. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA / Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisa Aggeu Magalhães. Laboratório de Virologia e Terapia Experimental. Recife, PE, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA / Fondazione RiMED. Palermo, Italy.
Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina. Laboratório de Dermatologia e Imunodeficiências. São Paulo, SP, Brasil / University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Bioquímica Médica Leopoldo de Meis. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Pesagro-Rio. Niterói, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto de Pesquisa Clinica Evandro Chagas. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Microbiologia Paulo Goés. Laboratório de Glicobiologia de Eucariotos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Bioquímica Médica Leopoldo de Meis. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA / Fundação Oswaldo Cruz. Centro de Pesquisa Aggeu Magalhães. Laboratório de Virologia e Terapia Experimental. Recife, PE, Brasil.
Universidade Federal de Minas Gerais. Instituto de Ciências Biológicas. Departamento de Microbiologia. Belo Horizonte, MG, Brasil.
University of Pittsburgh. Center for Vaccine Research. Pittsburgh, PA, USA / Fondazione RiMED. Palermo, Italy.
Abstract
To exert their therapeutic action, probiotic Saccharomyces cerevisiae strains must survive harsh digestive environments. Lipid droplets accumulate in cells which undergo stress-inducing situations, supposedly having a protective role.We assessed lipid droplet levels, either naturally accumulated or induced in response to digestive challenges, of probiotic strains S. boulardii, S. cerevisiae A-905, S. cerevisiae Sc47 and S. cerevisiae L11, and of non-probiotic strains S. cerevisiae BY4741 and S. cerevisiae BY4743. Strains 905 and Sc47 had lower and higher lipid droplet levels, respectively, when compared to the remaining strains, showing that higher accumulation To exert their therapeutic action, probiotic Saccharomyces cerevisiae strains must survive harsh
digestive environments. Lipid droplets accumulate in cells which undergo stress-inducing situations, supposedly having a protective role.We assessed lipid droplet levels, either naturally accumulated or induced in response to digestive challenges, of probiotic strains S. boulardii, S. cerevisiae A-905, S. cerevisiae Sc47 and S. cerevisiae L11, and of non-probiotic strains S. cerevisiae BY4741 and S. cerevisiae BY4743. Strains 905 and Sc47 had lower and higher lipid droplet levels, respectively, when compared to the remaining strains, showing that higher accumulation.
Keywords
Saccharomyces cerevisiae var boulardiiSaccharomyces cerevisiae
Probiotics
Lipid droplets
Lipid droplets
Stress resistance
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