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Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
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SYSTEMS NUTROLOGY OF ADOLESCENTS WITH DIVERGENCE BETWEEN MEASURED AND PERCEIVED WEIGHT UNCOVERS A DISTINCTIVE PROFILE DEFINED BY INVERSE RELATIONSHIPS OF FOOD CONSUMPTION
Comida
Adolescentes
Padrões alimentares
Antropométrico
Peso corporal
Pesos
Food group
Adolescents
Dietary patterns
Anthropometric status
Multidimensional statistical analysis
Perception of body weight
Divergence between measured
Perceived weight
Author
Affilliation
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvador, BA, Brasil / Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvdor, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Medicina. Salvador, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Medicina. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvador, BA, Brasil / União Metropolitana de Educação e Cultura. Curso de Nutrição. Salvador, BA, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Salvador. Laureate Universities. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvador, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Salvador. Laureate Universities. Salvador, BA, Brasil / Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvdor, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Medicina. Salvador, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Medicina. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvador, BA, Brasil / União Metropolitana de Educação e Cultura. Curso de Nutrição. Salvador, BA, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Salvador. Laureate Universities. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvador, BA, Brasil.
Universidade Federal da Bahia. Escola de Nutrição. Programa de Pós-Graduação em Alimentos, Nutrição e Saúde. Salvador, BA, Brasil.
Multinational Organization Network Sponsoring Translational and Epidemiological Research Initiative. Salvador, BA, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Gonçalo Moniz. Salvador, BA, Brasil / Faculdade de Tecnologia e Ciências. Curso de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Federal da Bahia. Faculdade de Medicina. Salvador, BA, Brasil / Universidade Salvador. Laureate Universities. Salvador, BA, Brasil / Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública. Salvador, BA, Brasil.
Abstract
Changes in food consumption, physical inactivity, and other lifestyle habits are potential causes of the obesity epidemic. Paradoxically, the media promotes idealization of a leaner body appearance. Under these circumstances, self-perception of weight by adolescents may be affected. Here, we performed a cross-sectional study, between June and December 2009, to evaluate the interaction between anthropometric status, perceived body weight, and food consumption profiles in 1496 adolescents from public schools in Salvador, Brazil. Data on socio-epidemiological information, anthropometric status, and dietary patterns were analyzed using multidimensional statistical approaches adapted from systems biology. There were dissimilarities between anthropometric status and perception of body weight related to sex. Four dietary patterns were identified based on the food intake profile in the study participants. The distinct dietary patterns were not influenced by divergence between measured and perceived weight. Moreover, network analysis revealed that overestimation of body weight was characterized by a selectivity in ingestion of food groups that resulted in appearance of inverse correlations of consumption. Thus, misperception of body weight is associated with inverse correlations of consumption of certain food groups. These findings may aid individualized nutritional interventions in adolescents who overestimate body weight.
Keywords in Portuguese
Ingestão alimentarComida
Adolescentes
Padrões alimentares
Antropométrico
Peso corporal
Pesos
Keywords
Dietary intakeFood group
Adolescents
Dietary patterns
Anthropometric status
Multidimensional statistical analysis
Perception of body weight
Divergence between measured
Perceived weight
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