Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/4488
Type
ThesisCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
Metadata
Show full item record
IRI KARAWA, IRI WARI: UM ESTUDO SOBRE PRÁTICAS ALIMENTARES E NUTRIÇÃO ENTRE OS ÍNDIOS WARI (PAKAANOVA) DO SUDOESTE AMAZÔNICO
Estado nutricional
Inquéritos dietéticos
Índios sul-americanos
Antropometria
Nutritional status
Food surveys
South american indians
Anthropometry
Leite, Mauricio Soares | Date Issued:
2004
Alternative title
Iri Karawa, iri Wari: a study on practical alimentary and nutrition between the Wari indians (Pakaanova) southwestern AmazonianAuthor
Advisor
Co-advisor
Affilliation
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract in Portuguese
A despeito da relevância do tema, as condições de alimentação e nutrição das populações indígenas no Brasil permanecem largamente desconhecidas. O presente estudo examina o caso de uma comunidade Wari’, grupo indígena localizado em Rondônia, no sudoeste amazônico. Ao longo de um trabalho de campo com duração de oito meses, foram realizados dois inquéritos antropométricos e dois inquéritos qualiquantitativos de consumo alimentar, de modo a investigar variações sazonais nas condições de nutrição. O trabalho envolveu ainda observação participante e entrevistas informais e semi-estruturada. Tanto o consumo alimentar como os perfis antropométricos indicam condições mais desfavoráveis durante os meses de chuva. O estudo revela um conjunto extenso de regras e princípios coerentes aos quais os Wari’
submetem suas práticas cotidianas direta ou indiretamente ligadas à alimentação. Mais que isso, sob diversos aspectos estas condutas refletem sua dinâmica social, seus conceitos de fisiologia, suas relações com o meio-ambiente e assim por diante. O perfil nutricional é visto como um indicador bastante sensível de suas condições de vida e revela um quadro amplamente desfavorável, confirmado pelo exame das condições
sanitárias e dos perfis de mortalidade e morbidade. As prevalências de baixa estatura e peso entre as crianças Wari’ estão entre as mais elevadas já registradas na literatura sobre populações indígenas no Brasil. O sobrepeso é praticamente ausente, seja qual for a faixa etária considerada. São discutidos o alcance e as implicações das mudanças
observadas na economia do grupo e especialmente sua articulação com o mercado regional. Aponta-se para a necessidade de se considerar a sazonalidade na definição de rotinas de vigilância nutricional e na discussão dos perfis de nutrição de povos indígenas. A situação nutricional da população Wari’ apresenta-se como expressão das desigualdades que a separam do restante da população brasileira, e reflete as interações
entre aspectos ecológicos, sanitários, socioculturais e econômicos. O trabalho enfatiza a necessidade de se realizarem estudos que, de forma concomitante, considerem aspectos epidemiológicos e antropológicos com vistas a traçar um panorama mais amplo dos determinantes das condições alimentares e nutricionais dos povos indígenas no Brasil.
Abstract
Despite the importance of the subject, the nutritional status and food consumption practices prevalent among Brazilian indigenous populations have remained largely uninvestigated. The present study examines the case of a Wari’ community located in Rondônia, in the southwest Amazon region. During eigth months of fieldwork two anthropometric studies and two studies that involved quantitative and qualitative aspects of food consumption were carried out in order to investigate seasonal variation in nutritional status. Fieldwork also involved participant observation, as well as informal
and semi-structured interviews. Both food consumption and anthropometrics reveal that conditions are generally worse during the rainy season. The study reveals that the Wari’ have systematic rules and practices that regulate everyday activities directly or indirectly related to food procurement and consumption. In a number of ways these practices reveal their social organization, their concepts of physiology, and their
relations with the environment. The nutritional profile of a population may be seen as a sensitive indicator of its living conditions; in the case of the Wari’ these are shown to be highly unfavorable. This finding is confirmed by observation of the sanitary conditions of the community and by its morbidity and mortality statistics. The prevalence of low weight and stature found in Wari’ children is among the highest reported in the literature on indigenous populations in Brazil. Overweight is practically unknown in any
age group. The extent and implication of changes in the economy of the group are discussed, especially its involvement with the regional market. The importance of taking seasonality into account is stressed when defining routines of nutritional vigilance, and when discussing the nutritional status of indigenous peoples. The nutritional situation of the Wari’ population is an expression of the inequalities that divide it from the rest of the population of Brazil and reflects interaction among ecological, hygienic, socio-cultural, and economic conditions. The study stresses the need to carry out more investigations that integrate epidemiological with anthropological perspectives in order to obtain a broader and more realistic picture of
the factors that determine the nutritional status of the indigenous peoples of Brazil.
Keywords in Portuguese
Antropologia nutricionalEstado nutricional
Inquéritos dietéticos
Índios sul-americanos
Antropometria
Keywords
Nutritional anthropologyNutritional status
Food surveys
South american indians
Anthropometry
Share