Please use this identifier to cite or link to this item:
https://www.arca.fiocruz.br/handle/icict/44962
Type
ArticleCopyright
Open access
Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
Metadata
Show full item record
O REGIME ALIMENTAR CORPORATIVO E A RESISTÊNCIA DESDE OS MERCADOS ALTERNATIVOS E AGROECOLOGIA
Alternative title
The corporate food regime and resistance from alternative markets and agroecologyAuthor
Affilliation
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, México.
Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, México.
Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, México.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidade Estadual do Oeste do Paraná. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Rural Sustentável. Marechal Cândido Rondon, PR, Brasil.
Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, México.
Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, México.
Universidad Autónoma Chapingo. Texcoco, México.
Abstract in Portuguese
O presente trabalho tem como objetivo discutir alguns aspectos sobre o regime alimentar corporativo e a resistência a esse sistema a partir da agroecologia e mercados alternativos. Para isso, realizamos observações diretas em experiências de mercados alternativos e agroecologia e analisamos estudos sobre agroecologia e sistemas agroalimentares, com ênfase no caso do México. Concluímos que a agroecologia, relacionada à agricultura familiar e os mercados alternativos, em sua lógica inerente contra hegemônica, estaria lidando com todos os elos da cadeia do sistema agroalimentar, com possibilidades de influenciar os territórios através da configuração dos espaços rurais e áreas urbanas em favor dos requisitos alimentares, sociais, econômicos e políticos dos atores fora da lógica do capital.
Abstract
This paper aims to discuss some aspects about the corporate food regime and resistance to this system from agroecology and alternative markets. To this end, we make direct observations on experiences of alternative markets and agroecology and analyze studies on territories, agroecology and food systems, with an emphasis on the case of Mexico. We conclude that agroecology, related to family agriculture and the alternative markets, in its inherent logic against hegemonic, would be dealing with all links in the chain of agrifood system, with possibilities to influence the territories through the configuration of rural areas urban areas in favor of food, social, economic and political requirements of actors outside the logic of capital.
Share