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Sustainable Development Goals
02 Fome zero e agricultura sustentávelCollections
- IOC - Artigos de Periódicos [12973]
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ANTIMICROBIAL PEPTIDES FROM CAPSICUM CHINENSE FRUITS: AGRONOMIC ALTERNATIVES AGAINST PHYTOPATHOGENIC FUNGI
Frutas chinenses de capsicum
Alternativas agronômicas
Fungos fitopatômicos
Capsicum chinense fruits
Agronomic alternatives
Phytopathogenic fungi
Author
Affilliation
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias. Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias. Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Abstract
In recent years, the antimicrobial activity of peptides isolated from a wide variety of organs
from plant species has been reported. However, a few studies have investigated the potential
of antimicrobial peptides (AMPs) found in fruits, especially Capsicum chinense (pepper).
The present study aimed to purify and characterize peptides from Capsicum chinense fruits
and evaluate their inhibitory activities against different phytopathogenic fungi and also analyze
the possible mechanisms of action involved in microbial inhibition. After fruit protein
extraction and high-performance liquid chromatography (HPLC), different fractions were obtained,
named F1 to F10. Peptides in the F4 and F5 fractions were sequenced and revealed
similarity with the plant antimicrobial peptides like non-specific lipid transfer proteins and
defensin-like peptide. The F4 and F5 fractions presented strong antimicrobial activity against
the fungus Fusarium solani and Fusarium oxysporum, causing toxic effects on these fungi,
leading to membrane permeabilization, endogenous reactive oxygen species increase, activation
of metacaspase and loss of mitochondrial function.
Keywords in Portuguese
Peptídeos antimicrobianosFrutas chinenses de capsicum
Alternativas agronômicas
Fungos fitopatômicos
Keywords
Antimicrobial peptidesCapsicum chinense fruits
Agronomic alternatives
Phytopathogenic fungi
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