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Title: Antimicrobial peptides from Capsicum chinense fruits: agronomic alternatives against phytopathogenic fungi
Authors: Santos, Layrana de Azevedo dos
Taveira, Gabriel Bonan
Silva, Marciele Souza da
Gebara, Rodrigo da Silva
Pereira, Lídia da Silva
Perales, Jonas
Ferreira, André Teixeira
Mello, Érica de Oliveira
Carvalho, André de Oliveira
Rodrigues, Rosana
Gomes, Valdirene Moreira
Affilliation: Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Toxinologia. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Ciências e Tecnologias Agropecuárias. Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Centro de Biociências e Biotecnologia. Laboratório de Fisiologia e Bioquímica de Microrganismos, Campos dos Goytacazes, RJ, Brasil.
Abstract: In recent years, the antimicrobial activity of peptides isolated from a wide variety of organs from plant species has been reported. However, a few studies have investigated the potential of antimicrobial peptides (AMPs) found in fruits, especially Capsicum chinense (pepper). The present study aimed to purify and characterize peptides from Capsicum chinense fruits and evaluate their inhibitory activities against different phytopathogenic fungi and also analyze the possible mechanisms of action involved in microbial inhibition. After fruit protein extraction and high-performance liquid chromatography (HPLC), different fractions were obtained, named F1 to F10. Peptides in the F4 and F5 fractions were sequenced and revealed similarity with the plant antimicrobial peptides like non-specific lipid transfer proteins and defensin-like peptide. The F4 and F5 fractions presented strong antimicrobial activity against the fungus Fusarium solani and Fusarium oxysporum, causing toxic effects on these fungi, leading to membrane permeabilization, endogenous reactive oxygen species increase, activation of metacaspase and loss of mitochondrial function.
Keywords: Antimicrobial peptides
Capsicum chinense fruits
Agronomic alternatives
Phytopathogenic fungi
keywords: Peptídeos antimicrobianos
Frutas chinenses de capsicum
Alternativas agronômicas
Fungos fitopatômicos
Issue Date: 2020
Publisher: Portland Press
Citation: SANTOS, Layrana de Azevedo dos et al. Antimicrobial peptides from Capsicum chinense fruits: agronomic alternatives against phytopathogenic fungi. Bioscience Reports, v. 40, SR20200950, 15p, 2020.
DOI: 10.1042/BSR20200950
ISSN: 0144-8463
Copyright: open access
Appears in Collections:IOC - Artigos de Periódicos
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