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DIETARY PATTERNS IN A NURSING TEAM MEASURED BY PRINCIPAL COMPONENT ANALYSIS
Patrones dietéticos medidos por análisis de componentes principales en un equipo de enfermería
Alternative title
Padrões alimentares medidos por análise de componentes principais em equipe de enfermagemPatrones dietéticos medidos por análisis de componentes principales en un equipo de enfermería
Author
Affilliation
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição. Programa de Pós- Graduação de Alimentação, Nutrição e Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Educação em Ambiente e Saúde.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição. Departamento de Nutrição Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca. Departamento de Epidemiologia e Métodos Quantitativos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Educação em Ambiente e Saúde.
Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição. Departamento de Nutrição Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
To characterize the dietary pattern of nursing professionals at a public hospital
in Rio de Janeiro, RJ, Brazil. Method: A sectional study with nursing professionals
(nurses, technicians and nursing assistants). Two 24-hour food recall records were applied,
totaling 459 foods, being reduced to 24 food groups. Food patterns were identified using
the Principal Component Analysis technique, followed by orthogonal varimax rotation.
A Scree Plot graph indicated three factors to be extracted and loads > +0.30 were adopted
to define dietary patterns. Results: A total of 309 professionals participated. The sample
consisted of 85.8% of female individuals. The patterns were named “traditional” which
included rice (0.747), beans (0.702) and meat (0.713); “healthy”: vegetables (0.444),
greens (0.450), fruits (0.459), bananas and oranges (0.379), and “snacks”: sugar (0.661),
bread (0.471), cakes and cookies (0.334), non-alcoholic drinks (0.727). Conclusion: The
results highlight the “traditional” food pattern of Brazilian food consumption based on
the combination of rice, beans and meat. Future studies may investigate the effect of
dietary patterns on health outcomes among nursing workers.
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