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INTERACTIONS BETWEEN MERCURY AND ENVIRONMENTAL FACTORS: A CHEMOMETRIC ASSESSMENT IN SEAFOOD FROM AN EUTROPHIC ESTUARY IN SOUTHEASTERN BRAZIL
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Affilliation
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Centro de Laboratório Analítico e Molecular. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. João Pessoa, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde. Instituto de Biociências. Departamento de Ecologia e Recursos Marinhos. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Zootecnia Agrossocioambiental Sustentável. Laboratório de Ecologia Aplicada. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Centro de Laboratório Analítico e Molecular. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade Federal da Paraíba. Centro de Ciências Agrárias. Departamento de Zootecnia. João Pessoa, PB, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Avaliação e Promoção da Saúde Ambiental. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Biológicas e da Saúde. Instituto de Biociências. Departamento de Ecologia e Recursos Marinhos. Laboratório de Ictiologia Teórica e Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Zootecnia Agrossocioambiental Sustentável. Laboratório de Ecologia Aplicada. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Faculdade de Veterinária. Departamento de Tecnologia de Alimentos. Centro de Laboratório Analítico e Molecular. Niterói, RJ, Brasil / Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências Matemáticas e da Natureza. Instituto de Química. Programa de Pós-Graduação em Ciência de Alimentos. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Guanabara Bay (GB) is an estuary in Brazil, constantly the target of pollutants, such as mercury (Hg). Thus, our study aimed to evaluate (i) total mercury (THg) content in shrimp and squid species from GB; (ii) associate THg content to contamination in swimming crabs; (iii) explore potential differences between species, and size; (iv) correlate abiotic water data to the determined THg contents; (v) verify if Hg concentrations are below acceptable limits. Swimming crabs showed greater Hg contamination compared to other species. For shrimp only biometric variables are related to Hg, while for squid, only abiotic. Only squids did not show a correlation between Hg and animal size. Finally, the detected Hg values are below the tolerable limits established by legislations. Our results indicate that the dynamics of Hg contamination differs between groups and that further studies are needed to elucidate the mechanisms that affect bioaccumulation in different species.
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