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2023
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CHRONIC NUTRITIONAL RESTRICTION OF OMEGA-3 FATTY ACIDS INDUCES A PRO-INFLAMMATORY PROFILE DURING THE DEVELOPMENT OF THE RAT VISUAL SYSTEM
Desenvolvimento de sistema visual
Retina
Colículo superior
Microglia
Inflamação
Visual system development
Retina
Superior colliculus
Microglia
Inflammation
Author
Affilliation
Universidade Federal Fluminense. Instituto de Biologia. Departamento de Neurobiologia. Laboratório de Plasticidade Neural. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Instituto de Biologia. Departamento de Neurobiologia. Laboratório de Plasticidade Neural. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Centro Biomédico. Instituto de Nutrição. Departamento de Nutrição Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Pesquisa sobre o Timo. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Pesquisa sobre o Timo. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Pesquisa sobre o Timo. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Instituto de Biologia. Departamento de Neurobiologia. Laboratório de Plasticidade Neural. Niterói, RJ, Brasil / Ministério da Ciência, Tecnologia e Inovações. Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Neuroimunomodulação. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Instituto de Biologia. Departamento de Neurobiologia. Laboratório de Plasticidade Neural. Niterói, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Rio de Janeiro, RJ, Brasil / Universidade do Estado do Rio de Janeiro. Centro Biomédico. Instituto de Nutrição. Departamento de Nutrição Aplicada. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Pesquisa sobre o Timo. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Universidade Federal do Rio de Janeiro. Centro de Ciências da Saúde. Instituto de Nutrição Josué de Castro. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Pesquisa sobre o Timo. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Fundação Oswaldo Cruz. Instituto Oswaldo Cruz. Laboratório de Pesquisa sobre o Timo. Rio de Janeiro, RJ. Brasil.
Universidade Federal Fluminense. Instituto de Biologia. Departamento de Neurobiologia. Laboratório de Plasticidade Neural. Niterói, RJ, Brasil / Ministério da Ciência, Tecnologia e Inovações. Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Neuroimunomodulação. Rio de Janeiro, RJ, Brasil.
Abstract
Modern western diets have been associated with a reduced proportion of dietary omega-3 fatty acids leading to decreased levels of DHA (docosahexaenoic acid) in the brain. Low DHA content has been associated with altered development of visual acuity in infants and also with an altered time course of synapse elimination and plasticity in subcortical visual nuclei in rodents. Microglia has an active role in normal developmental processes such as circuitry refinement and plasticity, and its activation status can be modulated by omega-3 (ω3) and omega-6 (ω6) essential fatty acids. In the present study, we investigated the impact of dietary restriction of DHA (ω3− ), through the chronic administration of a coconut-based diet as the only fat source. This dietary protocol resulted in a reduction in DHA content in the retina and superior colliculus (SC) and in a neuroinflammatory outcome during the development of the rodent visual system. The ω3− group showed changes in microglial morphology in the retina and SC and a corresponding altered pattern of pro-inflammatory cytokine expression. Early and late fish oil protocols supplementation were able to restore DHA levels. The early supplementation also decreased neuroinflammatory markers in the visual system. The present study indicates that a chronic dietary restriction of omega-3 fatty acids and the resulting deficits in DHA content, commonly observed in Western diets, interferes with the microglial profile leading to an inflamed microenvironment which may underlie a disruption of synapse elimination, altered topographical organization, abnormal plasticity, and duration of critical periods during brain development.
Keywords in Portuguese
Ácidos gordurosos de omega-3Desenvolvimento de sistema visual
Retina
Colículo superior
Microglia
Inflamação
Keywords
Omega-3 fatty acidsVisual system development
Retina
Superior colliculus
Microglia
Inflammation
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